Evenimentul Zilei > Actualitate > Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanța privind traseismul politic
Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanța privind traseismul politic

Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanța privind traseismul politic

Gheorghe Bute, edilul din comuna Scânteiești, județul Galați, este cel care a cerut o lege pentru legalizarea migrației primarilor și consilierilor. A fost judecat pentru înșelăciune! Pe scena politică a început iureșul.

Vicepremierul Liviu Dragnea și premierul Victor Ponta au pornit redactarea „Ordonaței Traseismului” la cererea unui primar PSD condamnat pentru fraudarea statului. După apariția actului normativ, pe scena politică a început haosul. Liderii ACL, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, încearcă săși țină în curtea partidelor lor primarii amenințându-i cu instanța. Cu toate acestea, la Dâmbovița primii 17 primari PDL și-au anunțat intenția de a trece la PSD. Ordonanța inspirată de edilul Gheorghe Bute a ajuns pe masa guvernului după ce el a cerut legalizarea migrației.

„Prima sesizare a fost în iulie, când la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România s-a cerut ferm să se clarifice situaţia rupturilor politice pe parcursul mandatului şi influenţa acestora asupra aleşilor locali”, a declarat Dragnea.

Președintele Asociației este Emil Drăghici, primarul din comuna Vulcana-Băi din Dâmbovița, însă liderul de facto al organizației este secretarul general, Gheorghe Bute, edilul din comuna gălățeană Scânteiești. „Am cerut modificările. Recunosc că poate nu vor face bine societății, dar nu mi se pare normal ca un parlamentar să poată să treacă de la un partid la altul, iar un primar să nu poată face asta. Ar trebui uniformizat, într-o direcție sau alta”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Gheorghe Bute.

Acesta este un personaj controversat. În luna mai 2007, Judecătoria Galați l-a condamnat la un an și șapte luni cu suspendare și la plata a 237.200 de lei. Motivul: în perioada 2000-2006, primarul a angajat fictiv la firma sa 73 de șomeri, cu vârsta peste 45 de ani, pentru a lua subvenții de 170.000 de lei de la stat.

A mutat Primăria mai aproape de casa sa

Anul următor, zeci de săteni din comună îl acuzau pe Bute că a încasat el ajutoa-rele cuvenite săracilor primite tot de la bugetul de stat. „Sunt văduvă, am șapte copii și nu am luat niciun ban din ajutorul social”, povestestea Victoria Vranceanu.

Ultima năzbâtie a primarului pentru care vicepremierul Liviu Dragnea și premierul Victor Ponta au schimbat legea a fost să închidă sediul Primăriei din Scânteiești și biroul să-l mute în satul vecin, Fântânele. Pe motiv că în acest sat, parte din aceeași comună, se află și casa familiei sale.

Blaga și Iohannis amenință aleșii tentați să plece

Speriați că aleșii locali ai PNL și PDL ar putea alege barca Puterii, urmare a publicării OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Liderii ACL Vasile Blaga și Klaus Iohannis au trecut la amenințări. Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a afirmat că a transmis aleșilor locali o adresă în care îi avertizează asupra faptului că și-ar putea pierde mandatul dacă părăsesc partidul și că OUG a Guvernului care permite migrația politică este neconstituțională.

Mai exact, ACL va ataca în contencios administrativ şi va cere obligarea în instanţă a autorităţilor locale să constate încetarea mandatelor aleşilor locali care îşi vor schimba partidul după intrarea în vigoare a controversatei ordonanţe. Directorul EFOR, Sorin Ioniță, a explicat, pentru EVZ, că este singura soluție pe care ACL o are pentru a-i intimida pe aleșii locali care se gândesc să dea Opoziția pe Putere. „Se poate face acțiune în instanță. Când acțiunea e pe rol, ACL poate contesta OUG la CCR”, a spus Sorin Ioniță.

Moloț primește aleși din alte partide

Liderul PNL Hunedoara și președinte al CJ, Mircea Moloț, a afirmat că este dispus să primească aleși locali de la alte partide în PNL, chiar dacă la nivelul ACL s-a decis că nu se vor accepta traseiști: „Sunt mulți care vor să vină la noi, dar și unii care nu vor să mai stea la PSD și or să fie independenți”. Moloț a mai explicat că nu va primi pe toată lumea în PNL, dar că sunt primari care au nevoie de o majoritate stabilă, dar și că speră să nu fie sancționat. La rândul său, Florin Țurcanu, lider PNL Botoșani și președinte de CJ, nu s-a arătat îngrijorat și a afirmat că din 78 de primari, ACL are 50 și că doar unul va pleca. Acesta l-a acuzat și pe prefectul județului că vorbește toată ziua cu primarii și încearcă să îi determine să părăsească PNL și PDL.

Secretarul General al PDL, Gheorghe Flutur, a afirmat că nu există o evaluare a pierderilor celor două partide după OUG-ul lui Ponta. „Avem sâmbătă întâlnire la Brașov cu aleșii locali și vom vedea. PDL e un partid care s-a călit în Opoziție și cred că va fi stabilitate”.

Șova îl acuză de șantaj pe șeful liberalilor

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova (foto), susţine că ordonanţa privind migraţia politică a aleşilor locali respectă Constituţia şi îl acuză de ameninţări şi şantaj la adresa primarilor liberali pe preşedintele PNL, Klaus Iohannis. „Am luat act de anunțul făcut astăzi de Klaus Iohannis, conform căruia ACL va ataca OUG privind Statutul aleșilor locali la Curtea Constituțională, dar și de amenințările directe formulate de prezidențiabilul ACL la adresa aleșilor locali (…) Şantajul şi presiunea asupra primarilor nu reprezintă un comportament de om politic democrat, care mai doreşte să fie şi preşedintele României”, a afirmat Șova.

Între timp, Marius Stan, primarul din Galați, este primul primar important care părăsește PNL pentru UNPR după publicarea Ordonanţei de Urgenţă care oficializează migraţia aleşilor locali. „Acum, pentru că ordonanța îmi permite, evident, îmi voi da demisia din PNL. Da, voi fi la UNPR, asta înseamnă o construcție viitoare care, cel mai probabil, va însemna un nou USL”, a precizat Marius Stan. Și în București, trei consilieri generali PDL vor să plece, iar alți aleși PP-DD și PSD vor fi schimbați, fie pentru că nu vor să treacă de partea PSD-ului, pentru a putea prelua social-democrații înapoi puterea în CGMB, fie pentru că unii aleșii vor să trădeze, potrivit surselor EVZ.