Evenimentul Zilei > Politica > Un primar, chinuit de nostalgii ceaușiste. „Aprindeți-i o lumânare. V-a făcut oameni mari”
Un primar, chinuit de nostalgii ceaușiste. „Aprindeți-i o lumânare. V-a făcut oameni mari”

Un primar, chinuit de nostalgii ceaușiste. „Aprindeți-i o lumânare. V-a făcut oameni mari”

Un edil și-a pus lumea în cap din cauza unor afirmații mai mult decât controversate.

Un primar și-a complicat existența după ce a postat un mesaj elogios la adresa fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Este vorba despre Mihai Bălan, edilul comunei Bârnova (județul Iași). „Acesta este cel care v-a făcut oameni mari(…). Aprindeți-i o lumânare, măcar!”, a scris Mihai Bălan pe contul de Facebook.

Printre reacțiile critice primite de primar se numără și cea venită de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Membrii acestei organizații îi cer liderului PSD, Marcel Ciolacu, să-l sancționeze pe primar pentru afirmațiile sale.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu de către primarul PSD, Mihai Bălan. Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente”, au spus cei de la IICCMER într-un comunicat de presă.

Primarul este acuzat că denaturează adevărul istoric prin afirmațiile sale. „Regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat.

Este de nepermis ca la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România reprezentanți ai unor formațiuni politice să încerce să denatureze istoria, să alimenteze falsuri istorice și să păteze, prin afirmațiile făcute în spațiul public, memoria celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, se mai precizează în comunicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

În aceste condiții, se face apel la președintele interimar al Partidului Social Democrat. „Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, îi solicităm pe această cale domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar al PSD, să ia măsuri urgente și ferme în vederea sancționării domnului Mihai Bălan”, se încheie comunicatul stârnit de afirmațiile primarului Mihai Bălan.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: