Evenimentul Zilei > International > Un prezidențiabil din Franța vrea să DEZARMEZE poliția
Un prezidențiabil din Franța vrea să DEZARMEZE poliția

Un prezidențiabil din Franța vrea să DEZARMEZE poliția

Philippe Poutou, candidatul Noului Partid Anticapitalist, cere ca polițiștii „aflați în contact cu populația” să nu mai poarte arme.

Deși, de mai mulți ani în Franța se discută despre neceesitatea îmbunătățirii armanentului polițiștilor, Philippe Poutou, candidat la alegerile prezidențiale din 23 aprilie din partea Noului Partid Anticapitalist, de extremă stânga, nici nu vrea să audă de așa ceva.

Dimpotrivă, el dorește abolirea portului de armă atât pentru Polițiile municipale cât și pentru Poliția Națională. Propunerea aceasta figurează la punctul 25 din programul său.

În emisiunea TV „On n’est pas couché”, Poutou a declarat că dorește să lupte împotriva „violențelor” unui „stat polițienesc”, iar realizatoarea Vanessa Burggraf a declarat că atunci când a aflat de ideea reprezentantului NPA, a „căzut de pe scaun”, pentru că „zău așa, suntem totuși în stare de război”.

Poutou i-a reproșat lui Burggraf că probabil nu i-a citit programul în totalitate, pentru că altfel ar fi remarcat că măsura nu vizează decât polițiștii „aflați în contact cu populația”.

Pentru a-și susține propunerea, candidatul NPA a dat exemplul Olandei, „care a interzis de mai mulți ani folosirea armelor de foc de către poliție”.

Philippe Poutou se află într-o confuzie totală: ceea ce el ia drept poliția olandeză sunt în realitate cetățenii-polițiști din Burgnet, un sistem de întrajutorare între cetățeni și forțele de ordine, și care nu au dreptul de a purta armă.

În schimb poliția olandeză este foarte bine înarmată.

Franța se află în stare de urgență neîntreruptă din 15 noiembrie 2015, când a avut loc atentatul multiplu de la Paris.