Evenimentul Zilei > International > Un premier își pune CASA la dispoziția IMIGRANȚILOR
Un premier își pune CASA la dispoziția IMIGRANȚILOR

Un premier își pune CASA la dispoziția IMIGRANȚILOR

Premierul finlandez, Juha Sipila, a anunțat, azi, la televiziunea națională că se oferă să găzduiască refugiați în casa sa din nordul țării, unde ajunge rar din cauza atribuțiilor din capitala Helsinki.

Situată la Kempele, la peste 500 de km nord de capitală, casa este rar folosită în prezent, a spus Sipila, un politician de centru care a lansat numeroase apeluri către finlandezi să dea dovadă de solidaritate cu refugiații ce se îndreaptă spre Europa fugind de război și de sărăcie, scriu agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres. 

„Sper că aceasta va deveni un fel de mișcare populară care îi va determina pe mulți să-și asume partea lor de responsabilitate în această criză a cazării refugiaților. Vreau să pun propria cărămidă la acest edificiu pentru a arăta că Finlanda este o țară multiculturală", a declarat el. 

Solicitanții de azil ar putea fi găzduiți în locuința premierului de la începutul anului viitor. Sipila își desfășoară activitatea în mod obișnuit la Helsinki. 

Capacitatea Finlandei de găzduire a solicitanților de azil este în prezent saturată, această țară primind un aflux neobișnuit de refugiați, pe care nu l-a anticipat. 

Vineri, guvernul finlandez a estimat la 25.000-30.000 numărul de solicitări de azil în 2015, de șapte ori mai multe decât în 2014. 

Sipila a mai declarat că planul UE de redistribuire a 120.000 de solicitanți de azil care ajung în Grecia, Italia și Ungaria ar trebui să fie pus în aplicare pe bază voluntară și și-a exprimat speranța că Finlanda va fi un exemplu în acest sens. 

El conduce un guvern format dintr-o coaliție din care face parte și partidul eurosceptic și anti-imigrație Adevărații Finlandezi, care vrea să mențină numărul solicitărilor de azil acceptate la nivelurile recente, adică între 750 și 1.050 pe an. 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: