Unui alt politician de la Kiev, Taras Kozak, apropiat al lui Medvedciuk, de asemenea, i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de inculpat într-un dosar similar. Potrivit legislaţiei ucrainene, cei doi riscă între 12 şi 15 ani de închisoare.

Presa de la Kiev scrie că Viktor Medvedciuk, care conduce partidul pro-rus „Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă”, este căutat acum de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Agenţia RBC aminteşte că, în 2018, a fost publicată o investigație jurnalistică realizată de Radio Svoboda, conform căreia compania rusă „Novîe Proektî”, care a obţinut o licență de la guvernul rus pentru extragerea hidrocarburilor din Crimeea, ar putea avea legături cu deputatul ucrainean Viktor Medvedciuk.

A furnizat Rusiei informații referitoare la o unitate militară secretă

În februarie 2021, Ucraina a introdus sancțiuni împotriva parlamentarului Viktor Medvedciuk și a concubinei acestuia, prezentatoarea de televiziune Oksana Marcenko.

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat atunci că cei doi au fost sancţionaţi pentru „finanțarea terorismului”. În ceea ce priveşte acuzaţia de înaltă trădare, şeful SBU, Ivan Bakanov, a precizat că politicienii Viktor Medvedciuk și Taras Kozak au furnizat Rusiei informații referitoare la o unitate militară secretă aparținând Ucrainei.