Evenimentul Zilei > International > Un nou scandal în NATO! Cine sunt statele „parazite”
Un nou scandal în NATO! Cine sunt statele „parazite”

Un nou scandal în NATO! Cine sunt statele „parazite”

Solicitarea SUA ca statele NATO să-și crească cheltuielile de apărare tulbură Alianța. Mark Esper, șeful Pentagonului, a făcut recent afirmații explozive. 

Şeful Pentagonului Mark Esper a luat vineri apărarea creşterii cheltuielilor militare solicitate aliaţilor Statelor Unite de preşedintele Donald Trump. Acesta a subliniat faptul că NATO nu îşi poate permite state „parazite”, informează AFP.

„Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm”, a declarat ministrul american al apărării în faţa experţilor în securitate naţională ai Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR).

Totodată, fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR se îndoiește că SUA ar interveni într-un eventual conflict.

„Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate” de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul îl cere ca statele membre NATO să îl aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.

„Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie”, a replicat Esper. „SUA alocă 3.5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării”.

„Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi”

„Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o (…) Nu cred că cerem prea mult” a conchis el. „Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi”, a punctat șeful Pentagonului.

În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, dar doar nouă state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă „înainte de începutul deceniului 2030”, notează Agerpres.