Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou cutremur în România, în mai puțin de 24 de ore. Ce intensitate a avut mișcarea seismică
Un nou cutremur în România, în mai puțin de 24 de ore. Ce intensitate a avut mișcarea seismică

Un nou cutremur în România, în mai puțin de 24 de ore. Ce intensitate a avut mișcarea seismică

Un cutremur a fost înregistrat, miercuri după-amiază, în zona Vrancea, la o adâncime de 109 kilometri, conform specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un cutremur a avut loc în România, miercuri după amiază, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 109 kilometri, conform datelor transmise de specialiști.

Ce intensitate a avut cutremurul care a fost înregistrat miercuri după-amiază

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 13.29 în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 2,9 și s-a produs la adâncimea de 109 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Bacău (86 km), Brașov (95 km), Galați (103 km), Brăila (108 km), Ploiești (112 km), București (160 km).

De asemenea un cutremur de suprafață s-a produs miercuri dimineaţa în județul Ialomița. Seismul a avut magnitudinea 2,4.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, miercuri, la ora 08:31:27 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Ialomița, un cutremur slab cu magnitudinea 2.4, la adâncimea de 15 kilometri.

15 cutremure petrecute pe teritoriul țării de la începutul acestui an

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de București, 91km SE de Ploiești, 102km SV de Brăila, 121km NE de Ruse, 121km SV de Galați, 133km V de Constanța, 162km SE de Brașov, 169km NV de Varna, 176km E de Pitești și 217km S de Bacău.

De la începutul anului au avut loc 15 cutremure în România, cel mai puternic fiind cutremurul produs în data de 16 ianuarie 2022 în zona seismică Vrancea cutremur cu magnitudinea 4.5, la adâncimea de 145 kilometri.

Profesroul Gheorghe Mărmureanu a anticipat că, un cutremur de mare magnitudine nu va avea loc în România în următorii ani. „Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală”, afirma Mărmureanu.