Cutremur pe piața valutară. Moneda euro a sărit pragul la 13 bănci din România

Cutremur pe piața valutară. Moneda euro a sărit pragul la 13 bănci din România Sursa foto: Arhiva EVZ

Economiile românilor au primit o lovitură foarte dureroasă, chiar în ziua de 24 ianuarie. Cursul de schimb valutar interbancar a depășit nivelul de 5 lei pentru un euro.

Moneda euro se vinde cu peste 5 lei la treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale din România. Deși, oficial, conform cursului de schimb afișat de BNR, euro nu a depășit acest prag, băncile comerciale s-au mișcat în avans.

Instabilitatea politică de la finalul anului trecut, în contextul crizei guvernamentale prelungite, a făcut ca moneda unică europeană să înregistreze o creștere consistentă.

Pe de altă parte, economiștii cred că această scumpire a monedei euro se datorează creșterii cererii de pe piață. În condițiile unei inflații în creștere, majoritatea românilor preferă să-și păstreze economiile în euro. Astfel, consideră cei care preferă să economisească în euro, vor fi feriți de o depreciere masivă a leului.

Devalorizarea leului în fața monedei unice europene va duce la o scumpire a tuturor bunurilor și serviciilor a căror valoare este estimată în euro. Astfel, vorbim de creșterea prețurilor la chirii, rate bancare sau servicii de telefonie mobilă, după cum relatează Antena 3.

Ce se întâmplă cu cursul BNR

Luni 24 ianuarie, nu este zi bancară, astfel că BNR nu va emite o cotație a cursului de schimb. În acest context, BNR a stabilit ultimul curs valutar în data de vineri, 21 ianuarie 2022, la cotația de 4,9449 lei pentru un euro. Comparativ cu ziua precedentă, cursul de schimb a înregistrat o scădere de 0,0003 lei pentru un euro.

Moneda europeană a atins, pe 22 septembrie 2021, cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cursul BNR (4,9495 lei). Până în prezent, cursul de schimb al BNR nu a atins pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, însă acest lucru este inevitabil. Cel mai probabil se va întâmpla în următoarele săptămâni.

La finalul anului 2021, BNR a avut rezerve valutare de 40,5 miliarde de euro, iar în conturile Ministerului Finanțelor au intrat 1,85 mld. euro. Este vorba despre banii europeni alocați de Comisia Europeană prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Până la finalul anului trecut au fost făcute tranzacții de 2,05 mld. euro, cel mai ridicat nivel de tranzacții din ultimii 13 ani, mai exact în octombrie 2008. La data respectivă nivelul tranzacțiilor valutare a fost de 2,57 mld. euro, cu puțin înainte de declanșarea crizei financiare în România.

Oamenii de afaceri sunt pesimiști

Specialiștii în economie preconizează că în acest an, cursul de schimb leu / euro va ajunge la 5 lei – 5,05 lei. Conform unui studiu economic, un procent de 29,3% dintre oamenii de afaceri cred că moneda euro va fi cotată între 5,05 – 5,10 lei. Iar alți 14,1% susțin că moneda euro va fi peste 5,10 lei în acest an.

Doar 22% dintre oamenii de afaceri sunt optimiști și crd că moneda euro se va încadra între valorile 4,95 – 5,00 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News