Evenimentul Zilei > Social > Un METEORIT căzut în Africa conține DOVEZI că există viață pe MARTE
Un METEORIT căzut în Africa conține DOVEZI că există viață pe MARTE

Un METEORIT căzut în Africa conține DOVEZI că există viață pe MARTE

Un meteorit de mici dimensiuni provenind de pe Marte și căzut pe Pământ în 2011, ar putea conține urme de carbon ”de origine biologică”, se arată într-o analiză publicată recent în revista ”Meteoritics and Planetary Sciences”. Studiul relansează dezbaterile referitoare la posibilitatea de a exista viață pe Planeta Roșie.

Meteoritul numit Tissint s-a desprins de pe suprafața planetei Marte în urmă cu 700.000 de ani și a ajuns pe Terra pe 18 iulie 2011, în regiunea Guelmin-Es Semara, din Maroc. Fragmente cu o greutate totală de 7 kilograme au fost recuperate și analizate.

Cu ajutorul microscopului, s-a putut observa că aceste bucăți au numeroase fisuri umplute cu un material foarte bogat în carbon, iar resturile respective sunt de origine biologică.

Testele au fost efectuate la Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) și de un colectiv internațional, cu specialiști din China, Japonia și Germania. Opinia lor este că urmele de carbon identificate s-au depus în fisurile rocii când aceasta se găsea încă pe Marte, prin filtrarea unor lichide cu conținut ridicat de materie organică, notează Agerpres.

”Nu există altă teorie mai convingătoare”, a afirmat Philippe Gillet, directorul Laboratorului de Științe Planetare de la EPFL, care a menționat și că ”într-un domeniu atât de delicat este greu să ai certitudini”.

Nu se exclude posibilitatea ca urmele de carbon din Tissinit să nu provină de pe Marte, ci să fi ajuns acolo prin intermediul unor meteoriți. Această teorie este totuși puțin probabilă, având în vedere concentrația redusă de materie organică identificată în alți meteoriți de acest gen.