Un maghiar si un banatean, la Benfica de aur

Un maghiar si un banatean, la Benfica de aur

Bela Guttmann, fost antrenor la Ciocanul Bucuresti, si Elek Schwartz, un evreu din Recas, au schimbat istoria clubului lusitan.

Intre echipa de fotbal Benfica Lisabona si fotbalul romanesc exista legaturi stranse care se pierd insa in timp. "Epoca de aur" din istoria clubului portughez a fost opera a doi antrenori legati de Romania: Bela Guttmann si Elek Schwartz.

Ciocanul, comunistii si un ungur

Guttmann s-a nascut pe 13 martie 1900, la Budapesta. A jucat fotbal la cel mai inalt nivel. In 12 ani de cariera (1920-1932) a trecut pe la opt cluburi, evoluand inclusiv in Statele Unite ale Americii! A bifat patru prezente in nationala Ungariei si a disputat doua partide la Olimpiada din 1924, de la Paris. Ca antrenor, Guttmann a fost la fel de nestatornic.

A pregatit cincisprezece formatii, inclusiv doua nationale (Portugalia si Austria). Guttmann a fost antrenorul echipei bucurestene Ciocanul (intre 1945 si 1947). N-a rupt gura targului pe malurile Dambovitei (a lasat echipa pe locul 7 in prima divizie). In 1947 a fugit din Bucuresti, speriat de hidra comunista care subjuga Romania. Ciocanul avea sa devina, peste un an, Dinamo Bucuresti.

A ucis Realul, invins de Pele

In 1960, Guttmann si-a unit destinul cu Benfica Lisabona. "Mariajul" a fost exceptional: maghiarul a cucerit cu lusitanii doua Cupe ale Campionilor Europeni (1961 si 1962). Cu el pe banca, Benfica a pus capat "erei Real Madrid", formatie care castigase consecutiv cinci astfel de trofee (1955-1960). 

In 1962 s-a disputat una dintre finalele de Cupa Campionilor pentru care oamenii de-abia asteapta sa fie bunici. Meciul de povestit nepotilor, disputat intre Benfica si Real, a fost halucinant: Real a condus cu 2-0 si 3-2, dupa o tripla a ungurului Ferenc Puskas.

Echipa lui Guttmann a revenit prin Coluna, iar inegalabilul Eusebio a izbutit o dubla: 5-3 pentru "vulturi"... Cele doua Cupe ale Campionilor asezate de Bela in sala de trofee a lusitanilor sunt cele mai pretioase.

Aventurierul din Budapesta nu s-a oprit nici la Lisabona. Dupa cei doi ani de poveste de la Benfica a luat calea Americii de Sud. S-a oprit tocmai in Uruguay, unde a antrenat la Penarol Montevideo, cu care a disputat finala Cupei Libertadores, cedata in fata celor de la Santos. Nimeni nu i-a reprosat nimic. Brazilienii aveau in echipa un fotbalist cum nu se mai vazuse vreodata: Pele!

Primul "Mister" Un alt om care a intrat in cartea de onoare a celor de la Benfica a fost Alexander Elek Schwartz, fiul unor negustori evrei de prin partile Timisoarei. Schwartz s-a nascut pe 23 octombrie 1908, in Recas, centru viticol situat la 30 de kilometri de Timisoara, inima Banatului, aflat atunci in Imperiul Austro-Ungar.

De mic, Elek a batut mingea prin Recas, loc fermecat, desprins parca din filmele lui Kusturica. Schwartz a jucat la Clubul Atletic Timisoara, la Kadima, formatia evreilor din oras, si a cunoscut consacrarea la marea echipa a Ripensiei Timisoara. El a facut parte din celebra formula ofensiva "Bindea-Beke-Ciolac-Schwartz-Dobay". In 1932 pleaca intr-un turneu cu Ripensia la Paris. Nu s-a mai intors niciodata in Romania.

Elek Schwartz s-a stabilit in Franta, unde si-a inceput fabuloasa cariera de antrenor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Elek si-a ascuns originele evreiesti. Lumea innebunise, si el voia cu orice pret sa traiasca. Fotbalul avea nevoie de el.

In 1957, Schwartz preia nationala Olandei, pe care o antreneaza timp de sapte sezoane. El este considerat parintele "portocalei-mecanice" moderne si omul care a prevestit fotbalul-total. Elek este primul antrenor caruia i s-a spus "Mister". De la nationala batava, Schwartz a plecat la una dintre echipele la moda in Europa, Benfica Lisabona.

RECTIFICARE ISTORICA

Elek Schwartz, invins greu de marele Helenio Herrera Pe 27 mai 1965, Schwartz a condus Benfica in finala Cupei Campionilor Europeni. Lusitanii au pierdut in fata celor de la Internazionale Milano, scor 0-1. Meciul s-a disputat "acasa" la Inter, pe impunatoarea arena "San Siro", intesata de lume (85.000 de spectatori). Pe milanezi ii pregatea legendarul tehnician argentinian Helenio Herrera.

Totusi, Benfica eliminase, din cursa spre finala, faimoasa formatie Real Madrid. In sferturi, pe "Da Luz", lusitanii au  zdrobit Realul, scor 5-1. Elek n-a zabovit nici la Lisabona, desi intre el si Eusebio, "Perla Mozambicului", exista un respect reciproc. A mai facut minuni prin Germania, in Tarile de Jos si, din nou, in Franta.

I-a "creat" pe Jürgen Grabowski si Bernd Hölzenbein, campioni mondiali cu Germania, in 1974. Tot el l-a descoperit, la Strasbourg, si pe Raymond Domenech, actualul selectioner al Frantei. "Unchiul Elek", cum i-au spus apropiatii, a fost cel care i-a scos pe cei de la RC Strasbourg din haul diviziei secunde, conducandu-i  spre prim-planul fotbalului francez.

Schwartz a murit la 92 de ani, lasand in urma certitudinea ca echipele de fotbal pot fi, uneori, niste jucarii teleghidate de pe banca. E de-ajuns o minte sclipitoare. Acest banatean ramane primul antrenor roman care a disputat o finala a Cupei Campionilor Europeni.

Ne puteți urmări și pe Google News