Evenimentul Zilei > Actualitate > “UN LUCRU DESPRE CARE NU VORBEŞTE NIMENI.” Dezvăluirea unui salvator despre INCENDIUL DE LA COLECTIV
“UN LUCRU DESPRE CARE NU VORBEŞTE NIMENI.” Dezvăluirea unui salvator despre INCENDIUL DE LA COLECTIV

“UN LUCRU DESPRE CARE NU VORBEŞTE NIMENI.” Dezvăluirea unui salvator despre INCENDIUL DE LA COLECTIV

Miron Cozma, de profesie salvator minier şi inginer-şef de producţie, a oferit o explicaţie a evenimentelor tragice petrecute în seara zilei de 30 octombrie în clubul Colectiv, din cauza cărora au murit 54 de persoane până în prezent.

 “Eu am fost salvator minier şi am să vă spun un lucru despre care nu vorbeşte nimeni. Aţi observat că marea majoritate a celor arşi în acel club sunt arşi pe interior, pe căile respiratorii? În afară de ce au spus până acum, despre acid cianhidric şi aşa mai departe, nu vorbeşte nimeni despre ceva care este foarte logic. Ia gândiţi-vă câţi au fost acolo… 400 de oameni într-un spaţiu închis. Iar toţi aceşti oameni au respirat în acel spaţiu închis. Şi ce au eliminat prin respiraţie? Bioxid de carbon. Iar eu vreau să vă spun că bioxidul de carbon a provocat arsurile interioare. Explozia de bioxid de carbon provoacă arsuri pe căile respiratorii, vă spune Miron Cozma. Să vă zic din minerit: în cazul metanului, ai o moarte foarte faină, pentru că ai senzaţie de somn şi te-ai dus, dar metanul combinat cu praful de cărbune face grizum, care e atât de puternic încât îţi face covrig şina de cale ferată, vă daţi seama. Dar şi metanul singur explodează. Acolo, în schimb, în clubul Colectiv, nu era metan, erau alte gaze. În primul rând, trebuie ţinut cont de faptul că acei 400 de oameni respirau şi eliminau bioxid de carbon. Iar arsurile interne sunt datorate, după părerea mea, exploziei bioxidului de carbon. Pentru că au respirat 400 de oameni într-un spaţiu închis şi au eliminat bioxid de carbon. Vă spun eu, Cozma minerul, că sunt salvator minier şi inginer şef de producţie. În mină explozia de bioxid de carbon ştiţi ce face? Pe exterior nu ai nimic, dar în interior toate căile sunt arse”, a spus Miron Cozma pentru ziarulring.ro.

Întrebat de ce explozia s-ar fi declanşat tocmai în momentul concertului trupei “Goodbeye to Gravity”, deşi înainte de acel moment au mai fost organizate multe evenimente, Cozma a răspuns: “Pentru că, până acum, nu a existat o ardere efectivă, nu a luat foc undeva. Acum a luat foc buretele de pe stâlp şi punga de gaz (n.r. – bioxidul de carbon) din tavan a făcut explozie. A luat foc stâlpul prima dată. De la stâlp, focul s-a dus în tavan şi când a ajuns la acumularea de gaz de sus, din tavan, a făcut explozie”.

CLUB COLECTIV. IMAGINI DIN INTERIORUL CLUBULUI CARE A LUAT FOC ÎN CENTRUL VECHI DIN BUCUREȘTI

MOMENTUL când a început COȘMARUL și mărturia înfiorătoare a unui supraviețuitordin clubul Colectiv: ”Mă cățăram pe cadavre!” Imagini de la fața locului | VIDEO