Evenimentul Zilei > Justitie > Exclusiv Evenimentul Zilei. Ministrul Ștefan explică ce-a căutat la DNA
Exclusiv Evenimentul Zilei. Ministrul Ștefan explică ce-a căutat la DNA

Exclusiv Evenimentul Zilei. Ministrul Ștefan explică ce-a căutat la DNA

Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a ajuns în această dimineață la Direcția Națională Anticorupție, unde s-a prezentat de bunăvoie, solicitând procurorilor să cerceteze acuzațiile formulate de fostul secretar de stat PSD Radu Cristescu.

Ion Ștefan s-a prezentat în fața procurorilor fără avocat și a stat aproximativ o oră la discuții cu aceștia.

„M-am prezentat la DNA la prima oră și le-am solicitat procurorilor să cerceteze afirmațiiile pe care le-a făcut domnul Cristescu. Nu a fost nimic ilegal, nu l-am mințit pe premier, așa cum s-a spus la televizor și nu am dispus cheltuirea banilor publici în alte scopuri decât cele stabilite. Nu am nimic de ascuns, sunt dispus să renunț la imunitate și să mă pun la dispoziția procurorilor dacă este cazul. Despre mine se poate spune orice, că nu mă pricep, că gafez dar nu că îmi bat joc de banii publici sau că fac aranjamente ilegale cu nu știu cine. Acest lucru mă deranjezază cel mai mult”, a declarat Ion Ștefan, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei.

Ministrul a precizat că nu a încercat să-l mintă pe premierul Orban în legătură cu investiția în biblioteca de la Satu Mare, așa cum a spus Radu Cristescu la televizor, ci doar a avut o exprimare nefericită.

În ședința respectivă am alocat fonduri pentru vreo 1.200 de localități și aveam în minte o mulțime de lucruri, investiții în spitale, drumuri, canalizări… A fost o greșeală de exprimare de care nu mi-am dat seama pe moment și în loc să spun bibliotecă am vorbit despre spital. Asta a fost tot. Documentele au fost în regulă, iar în ele sunt trecute corect toate informațiile despre investiția respectivă, lucru pe care îl poate verifica oricine”, a explicat ministrul Ștefan pentru Evenimentul Zilei.

Ion Ștefan a avut un schimb de replici cu Radu Cristescu, fost secretar de stat în guvernul PSD, joi seara, la România TV. Discuția a plecat de la o investiție de 12 milioane de lei în Satu Mare. Ștefan i-a spus premierului Ludovic Orban, în ședința de Guvern, că este vorba despre un spital, dar, de fapt, era o bibliotecă.

Ion Ștefan: Nu cunosc pe cineva din Satu Mare, nu știu cine e antreprenorul. Mă pun la dispoziția organelor de anchetă în seara asta, orcând, în orice clipă. Nu am împărțit cu nimeni. Nu știu. Rog organele de anchetă mâine să verifice modul în care au fost alocați acești bani. Nu s-a întâmplat așa ceva. Banii au ajuns acolo unde au fost alocați. În acea ședință de Guvern au fost mai multe hotărâri cu privire la alocarea unor sume din fondul de rezervă. Într-adevăr am spus, așa cum spuneți și dvs., dar hotărârea de Guvern este pentru această bibliotecă.

Radu Cristescu: Locul dumneavoastră este la pușcărie, domnule ministru!

Ion Ștefan: Domnule, ascultați-mă puțin. Nu e nicio confuzie. În acea ședință de Guvern au fost sute de UAT-uri care au primit bani din fondul de rezervă.

Radu Cristescu: De ce nu ați spus bibliotecă direct? De ce ați spus spital?

Ion Ștefan: Domnule fiți mai calm. Eu mă autodenunț cu privire la escrocheria asta care spuneți dvs. că este. Ce prostii spuneți dumneavoastră la spital este cu totul și cu totul altceva.

Ion Ștefan: Domnu Cristescu, mergem amândoi mâine la DNA. În viața mea nu m-am întâlnit cu cine spuneți dumneavoastră. Ne autodenunțăm amândoi.

Radu Cristescu: S-ar putea să plec singur de acolo. Este adevărat că domnul Ludovic Orban a fost angajatul fratelui dumneavoastră acum câțiva ani la firma lui?

Ion Ștefan: Domnu Cristescu pe mine mă întrebați? Domne dumneavoastră sunteți dili dili domnule. Sunteți obosit domnule. Vedeți-vă de ale dumneavoastră.

Radu Cristescu: Jaf din bani publici ați făcut.

Întrebat de moderatoarea emisiunii care era urgența, Ion Ștefan a răspuns:

„S-au sprijinit autoritățile locale să-și achite. Au fost bani și pentru spital. Am alocat bani pentru Consiliul Județean Satu Mare. Biblioteca Județeană Satu Mare este o instituție publică, aparține de CJ Satu Mare. Într-adevăr s-au alocat acești bani. Urgența era pentru echilibrarea bugetelor locale”, a completat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Întrebat dacă s-a făcut o solicitare pentru achiziționarea unei clădiri necesare unui spital, ministrul Ion Ștefan a răspuns:

„Nu. Unei biblioteci din Satu Mare. Domnul premier a întrebat: domne e vorba despre spital… au fost discuții”, a precizat ministrul.