Un fost reporter Pro TV ar fi fost arestat în Statele Unite ale Americii, iar acuzaţia este una foarte gravă: apartenenţă la o reţea infracţională care a reuşit, în câţiva ani, prin metoda „skimming”, să obţină nu mai puţin de 20 de milioane de dolari, anunță site-ul cancan.ro.

Reţeaua a fost destructurată, la începutul lunii octombrie a acestui an, de FBI. 13 români, patru americani şi un grec au fost arestaţi.

Astfel, spune site-ul citat, unul dintre membrii temutei grupări ar fi făcut parte din echipa „La Măruţă” de la Pro TV, ulterior emigrând în SUA şi a ajuns în atenţia Biroului Federal de Investigaţii.

Fostul reporter s-ar fi pozat alături de Andra şi Cătălin Măruţă, Victor Slav, Bianca Drăguşanu, Mihaela Rădulescu sau Radu Beligan. Putea fi văzut, în culisele emisiunii „La Măruţă”, împreună cu ale nume “grele” din showbiz – Irina Loghin, Gheorghe Gheorghiu, Nicoleta Voica şi Gina Pistol. Giani Kiriţă l-a ţinut după umeri, iar Vica Blochina a apărut, la rândul ei, în compania reporterului.

Acum câţiva ani, reporterul Pro TV a ales să părăsească România şi să se mute în Statele Unite ale Americii. Înainte de plecare, se vorbea – pe la colţuri – de orientarea sa sexuală, iar zvonurile au fost confirmate după ce acesta a ajuns pe tărâm american.

Colegii de la cancan.ro au aflat că fostul reporter Pro TV s-ar fi căsătorit cu un bărbat în America, obţinând, în felul acesta, şi mult dorita rezidenţă în ţara deschisă tuturor posibilităţilor. Totul s-ar fi desfăşurat în parametri cât se poate de legali, numai că tentaţiile ar fost şi mai mari, iar cel care apărea alături de vedetele din showbizul autohton a făcut încă un pas. Însă nu înainte, aşa cum ar fi fost normal, ci înapoi. Dorinţa de a face rost de bani cât mai repede, fără efort, l-a determinat să intre în combinaţii ilegale cu membrii temutei bande despre care aflați la începutul acestui material

Fostul reporter TV a fost arestat de FBI şi interogat

Reţeaua infracţională care a reuşit să acumuleze, prin „skimming”, nu mai puţin de 20 de milioane de dolari, în câţiva ani, a acţionat pe întreg teritoriul american, „metoda” fiind atât de bine pusă la punct, încât autorităţile s-au văzut confruntate cu o anchetă de proporţii. Finalul nu a fost unul fericit, fiindcă – pe măsură ce anii treceau – membrii bandei au dorit din ce în ce mai mult şi au plecat de la premisa că sunt de neatins.

Şi-ar fi turnat colegii de echipă

După ce a încăput pe mâinile anchetatorilor FBI, reporterul de odinioară s-a văzut prins la mijloc. Declaraţiile sale – din cel care lua interviuri vedetelor din România s-a transformat în cel… intervievat de anchetatorii americani – ar fi fost un adevărat coşmar pentru hoţii din Miami, spun sursele cancan.ro, iar specialiştii FBI au ştiut să profite de ele. Fireşte, fostul reporter Pro TV, reprofilat în infractor cu acte în regulă, speră ca pedeapsa pe care o va primi să fie mult mai mică, având în vedere „deschiderea” de care a dat dovadă în faţa oamenilor legii.

Banda sa a furat 20 de milioane de dolari în cinci ani

Membrii reţelei infracţionale – care au obținut nu mai puţin de 20 de milioane de dolari între 2014 și septembrie 2019 – au acţionat în cadrul unei reţele internaţionale de skimming al ATM-urilor. Astfel, au fost obținute, ilegal, informaţii despre conturile diferitelor persoane. Erau utilizate dispozitive tehnologice de ultimă generaţie pentru a înregistra numerele de cont şi datele personale. Ulterior, cardurile respective erau clonate și utilizate pentru retragerea banilor din conturile victimelor

După arestarea membrilor bandei, Departamentul de Justiţie SUA a emis şi un comunicat, iar numele celor implicați au devenit publice. Aceștia sunt, potrivit cancan.ro, pe lângă reporterul respectiv: Florian Claudiu Martin – Jane Hoţul, Alex Donati, Raul Ionuţ Vidrăşan – zis „The Boy”, Mircea Constantinescu – zis Sobo, Nikolaos Limberatos – zis Nicu Limberto, Cristian Costea – zis Momo, Alin Haneş Călugăru, Ionela Constantinescu – zisă Pitica, Theofrastos Lymberatos, Andrew Eliopoulos, Valentin Petrescu – zis Zoltan Pruma, Peter Samolis, Kelly Karki Lam, Dragoş Diaconu, Mădălin Alexandru Anca, Cristian Ulmanu – zis Boris Moravec și Iuliana Mihăilescu.

Ce înseamnă skimmingul

Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este «bucla libaneză» – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un «binevoitor» care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.