Jose Mourinho este la pământ după un început de sezon dezastruos pe banca lui Manchester United. Portughezul în vârstă de 55 de ani și-a ratat complet mandatul de pe „Old Trafford” și se pregătește să plece pe ușa de din dos a unui club obișnuit să câștige.

 

A fost antrenat de tatăl său

După 15 ani în care a uimit fotbalul european, lusitanul a intrat în impas. Nu s-a putut reinventa, iar filosofia jocului organizat și defensiv pare să fi devenit revolută.

Mourinho a fost un „intrus” în fotbal. Crescut într-o familie în care tatăl practicase „Sportul Rege”, ca portar, la formațiile Vitoria Setubal și Belenenses, Jose a prins gustul fenomenului. A încercat să performeze în fotbal, dar a abandonat la 24 de ani, atunci când și-a dat seama că nu poate trece peste nivelul mediocru al formațiilor Rio Ave sau Belenenses, acolo unde a fost antrenat de tatăl său.

 

Bobby Robson i-a schimbat viața

Mourinho a studiat fotbalul din punct de vedere științific și a absolvit Institutul Superior de Educație Fizică din Lisabona. În 1992, Jose a dat peste omul care avea să-i schimbe viața. Bobby Robson semnase cu Sporting Lisabona, iar Mourinho avea să-i devină translator. Între cei doi s-a legat o relație de prietenie, astfel că portughezul l-a urmat pe tehnicianul englez la FC Porto și la Barcelona, în 1998.

Pe „Camp Nou” a stat până în 2000, timp în care a lucrat cu un alt mare antrenor: Louis van Gaal. Portughezul a furat meserie de la cei doi mari antrenori și a debutat în carieră pe banca Benficăi, imediat după ce a plecat de la Barcelona. Un an mai târziu a ajuns la Leira, iar în 2002 a semnat cu FC Porto. Din acest moment, începe o ascensiune fantastică. Mourinho câștigă Cupa UEFA, în 2003, iar un an mai târziu cucerește Liga Campionilor.

 

Campion și în Italia, și în Spania

În 2004 semnează cu Chelsea Londra și le aduce londonezilor două titluri (2005 și 2006). Dat afară de Roman Abramovici, într-un moment de impas, „The Special One” se mută la Inter Milano și le aduce italienilor Cupa Campionilor în 2010, dar și titlurile din 2009 și 2010. Apoi, ajunge la Real Madrid, acolo unde lucrează până în 2013.

Mourinho nu câștigă Champions League cu „galacticii”, dar cucerește titlul în 2012. Revenit la Chelsea, în 2013, portughezul mai pune mâna pe un titlu, în 2015. Apoi urmează căderea. Stilul defensiv nu mai dă roade și antrenorul pare a fi o frână pentru o echipă formată din jucători excepționali de profil ofensiv. Istoria se repetă la United, acolo unde Mourinho a devenit marele inamic al fanilor.

 

Nu mai controlează vestiarul și va fi demis

La Manchester United, situa ția a devenit tensionată. „Diavolii” au trecut din nou pe lângă victorie, de data aceasta în Liga Campionilor, unde, marți, nu au reușit decât o remiză albă, acasă, cu Valencia. De ajuns, însă, ca Jose Mourinho să fie scos țap ispășitor întrun nou episod.

Cert este că United nu mai arată ca „United”-ul obișnuit să triumfe aproape meci de meci, iar viitorul tehnicianului portughez pe banca trupei de pe „Old Trafford” se mai ține doar într-un fir de ață. Vestiarul deja nu mai este sub comanda lui, fiind în conflict direct și cu superstarul francez Paul Pogba, cel care le-a pus deja problema șefilor echipei „ori eu, ori el”.

Lui Pogba i s-au alăturat în acest război și Alexis Sanchez și Antonio Valencia.

 

Promisiunea din 2014, de actualitate

Hilar sau nu, în 2004, Jose Mourinho își începea ascensiunea la Chelsea, iar după un parcurs de vis cu „The Blues” a jurat că va o va distruge pe Manchester United. În 2018, dar ca antrenor al „țintei” sale de atunci, este la un pas să realizeze acest lucru. „Sunt suprins că a supraviețuit până acum la Manchester United. Vorbește adesea necontrolat și mai cred că face și clubul de râs”, a spus legendarul jucător al „diavolilor”, Paul Scholes, despre antrenorul lui United. Zvonurile posibilului înlocuitor al lui Jose Mourinho s-au întețit. În Marea Britanie se fac deja pariuri pe numele noului antrenor. Din presa internațională reies doar două mari nume, considerate a fi potrivite pentru a redresa situația pe „Old Trafford”: Zinedine Zidane sau Antonio Conte.

 „Zizou” pare a fi în pole-position, mai ales că a strălucit în cei trei ani de mandat la Real Madrid, în vreme ce italianul abia s-a despărțit de Chelsea Londra.