Evenimentul Zilei > Social > Un deputat dezvăluie cât ia pensie un fost cadru SRI
Un deputat dezvăluie cât ia pensie un fost cadru SRI

Un deputat dezvăluie cât ia pensie un fost cadru SRI

Deputatul Marilen Pirtea a calculat cât au pensie, în medie, foștii angajați SRI. El a transmis un comunicat de presă în care vorbește despre principiul echității și principiul contributivității, care, în opinia lui, sunt cele mai importante, pentru orice guvern, cu atât mai mult pentru guvernul liberal.

„Pornind de la aceste două principii, dezbaterea publică despre o corectă așezare a grilei pensiilor din România include, bineînțeles, și drepturile provenite din natura activităților profesionale, unele fiind speciale, altele având până acum o interpretare subiectivă.

Prin decizia guvernului din această săptămână, au fost eliminate pensiile de serviciu pentru acele categorii de beneficiari despre care opinia publică a conturat o foarte clară poziție de respingere: parlamentari (indemnizație la limită de vârstă), judecătorii și procurorii (pensie de serviciu), foștii președinți ai României, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă), judecătorii CCR (pensie de serviciu), membrii Curții de Conturi, avocatul poporului, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic și consular, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi personalul care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistică, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă. Prin delegiferarea acestor pensii de serviciu s-a eliminat un efort bugetar lunar de 110 milioane lei, care conducea la o cheltuială anuală de 1,3 miliarde lei”, arată deputatul Marilen Pirtea.

El a abordat subiectul pensiilor speciale acordate militarilor. Și atrage atenția că ”PNL nu are în vedere o scădere a plafonului și naturii drepturilor de plată în pensie, având în vedere că aceste pensii sunt achitate prin intermediul Caselor de pensii sectoriale și acoperă strict drepturi calculate pe principiul contributivității”.

Ca exemplu, Pirtea a calculat cum stă treaba cu pensiile fostelor cadre active din Serviciul Român de Informații. În medie, fiecare primește 1100 de euro. ”Casa de pensii sectorială a SRI are aproximativ 10.500 de pensionari. Pensiile se plătesc prin intermediul bugetului SRI, care, pentru 2020 are aproximativ 696 de milioane de lei  prevăzuți la capitolul asistență socială, din care 685 milioane lei pentru pensii. Reiese că pensia medie este de aproximativ 5500 lei”, a arătat deputatul liberal.

Și de la Casa de pensii sectorială a MAI, care gestionează, în prezent, peste 65.000 de pensionari, pensiile se plătesc prin intermediul bugetului Ministerului Afacerilor Interne, care pentru 2020 are prevăzuți la capitolul asistență socială 4,2 miliarde lei (pensii, în mare majoritate, dar și alte câteva subcapitole), din care pensii 4,1 miliarde lei.  Rezultă că pensia medie se situează la aproximativ 5200 de lei lunar.

Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale are aproximativ 64.000 de pensionari. Pensiile se plătesc prin intermediul bugetului MAPN, care, pentru 2020, are prevăzuți la capitolul asistență socială 3,84 miliarde lei, din care pensii 3,79 miliarde lei, rezultând că pensia medie este de 4900 lei lunar, a mai explicat Pirtea.

„Este deosebit de important ca dezbaterea despre sistemul pensiilor să fie purtată cât mai precis, să se bazeze pe date certe, pentru că vizează o dimensiune a veniturilor unui segment de contributori pentru care întreaga societate are datoria să arate respect și recunoștință”, conchide liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.