Evenimentul Zilei > Politica > Un deputat ar vrea tranzacții cu monede virtuale
Un deputat ar vrea tranzacții cu monede virtuale

Un deputat ar vrea tranzacții cu monede virtuale

Deputatul PNL, Dumitru Oprea, vrea să știe dacă Ministerul Finanțelor Publice ar introduce moneda virtuală, deoarece consideră că acesta este viitorul tranzacțiilor

Într-o interpelare adresată Ministerului Finanțelor Publice, Dumitru Oprea dorește să afle dacă în viitoarele modificări ale Codului Fiscal va fi abordată moneda virtuală, în special bitcoin, și care va fi strategia pe care Ministerul o va adopta față de această monedă.

Disperarea guvernelor

„În Iași, se fac deja tranzacții cu bitcoin. Ia o poziție și spune punctul de vedere. Acesta este motivul meu”, a declarat, pentru EVZ, Oprea.

El a afirmat că tranzacțiile cu bitcoin nu favorizează evaziunea fiscală mai mult decât celelalte valute. „Este ca și cum, în România, băieții deștepți nu fură în lei, în dolari, lire, ci fură numai în bitcoin. Este o acțiune disperată a guvernelor. Încearcă să strige: uite hoțul, uite hoțul! De bitcoin poți să fugi, dar nu poți să scapi”, mai spune Oprea.

„N-avem nevoie de bitcoin”

Consultantul de Strategie la BNR, Adrian Vasilescu a declarat, pentru EVZ, că „BNR consideră că nu avem nevoie în această țară de o monedă bitcoin și că dacă ea și-ar face loc în viața noastră economică nu ar putea să contribuie cu nimic la îmbunătățirea circulației monetară dimpotrivă, poate să producă și confuzie, dar și să determine dereglări în acest sens”.

Deputatul PMP și membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, Adrian Todoran a precizat, pentru EVZ, că „nu știu dacă e pe partea legală, pentru că nu intră în vigoare niciun cod, nicio impozitare. Aș putea paria că, dacă întrebăm zece parlamentari de moneda virtuală, nu știu despre ce e vorba”.

Proiect controversat

Un proiect de lege care prevede că statul nu va cere firmelor care vor să obțină contracte publice, date complete despre acționariatul și cazierul judiciar pentru fiecare acționar cu peste 10% din titluri, a fost aprobat tacit de Senat, la finalul anului trecut. Proiectul este în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional, însă Comisia de specialitate a recomandat însă deputaților, în raportul la lege, respingerea proiectului, în condițiile în care nici Guvernul nu susține adoptarea acestor prevederi.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: