Evenimentul Zilei > Politica > Un consilier județean din Constanța cere desființarea ALDE. Partidul l-a exclus din filiala Giurgiu
Un consilier județean din Constanța cere desființarea ALDE. Partidul l-a exclus din filiala Giurgiu

Un consilier județean din Constanța cere desființarea ALDE. Partidul l-a exclus din filiala Giurgiu

Emil Banias, fratele deputatului ALDE Mircea Banias, acuză partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu de încălcarea statutului și cere Ministerului Public încetarea activității ALDE și radierea formațiunii politice din registrul partidelor. Consilierul județean Emil Banias, rămas alături de Daniel Constantin, a fost exclus din partid, ca și fratele său, deși, susține el, instanțele nu s-au pronunțat, încă, asupra contestației congresului la care s-a ales o nouă conducere. Plus că, din greșeală, l-au dat afară de la Giurgiu, nu de la Constanța.

Consilierul județean ALDE, Emil Banias, informează  opinia publică și, “în mod special, pe cei care mi-au acordat încrederea și votul lor la alegerile locale de anul trecut” că, în data de 31 mai, secretariatul general al partidului, sub semnătura lui Daniel Chițoiu, a transmis către Consiliul Județean Constanta, solicitarea de a i se retrage mandatul de consilier județean, ca urmare a "excluderii" sale din partid. Banias spune că excluderea lui s-a făcut nestatutar și nelegal, intr-o ședința condusă de deputatul Andrei Gerea, care se recomanda " președinte interimar" al filialei Constanta. El nu a fost  convocat pentru a avea posibilitatea sa răspundă unor eventuale acuzații, așa cum prevede statutul.
 
Emil Banias face trimitere și la congresul din 21 aprilie în care a fost aleasă conducerea unică fiind modificat și statutul. Congresul a fost contestat în instanța de oponenții lui Tăriceanu, pe rolul Tribunalului București existând un dosar care se judecă și care are următorul termen pe data de 12 iunie. „Ca urmare a contestației depuse, ALDE nu a putut înregistra la instanță modificările adopate la congres, pe cale de consecință, conform registrului partidelor politice, in acest moment conducerea centrală a partidului este asigurată de doi copreședinți, respectiv Calin Popescu Tariceanu și Daniel Constantin, iar președinte al filialei Constanta este deputatul Mircea Banias”, explică Emil Banias.  

El susține că toate deciziile ulterioare Congresului, luate in baza statutului modificat, s-au făcut cu încălcarea prevederilor art 26 din legea 14/2003, legea partidelor politice. “Având în vedere cele de mai sus, am decis, astăzi, 06.06.2017 să sesizez Ministerul Public și să solicit aplicarea prevederilor articolului menționat, respectiv încetarea activității partidului politic ALDE și radierea lui din registrul partidelor politice. Regret situația in care s-a ajuns însă consider că vinovați sunt cei care au încălcat prevederile legale in vigoare”, spune consilierul județean exclus din partid. 

“Ca o dovadă a lipsei de interes pentru județul Constanta și a membrilor ALDE”, în adresa prin care se solicita înlocuirea lui din Consiliul Județean, secretarul general Daniel Chițoiu  face precizarea că Emil Banias a fost exclus din Organizația ALDE Giurgiu a partidului. “Prin acțiunile de epurare și de sancționare a delictului de opinie, din ultima perioadă, așa-zișii lideri ai partidului au demonstrat nu doar că nu sunt liberali, dar cu atât mai puțin democrați”, opinează Banias.