'Am putut să-i administrăm serul ZMapp', a declarat Michael Jacobs, din cadrul Royal Free Hospital din Londra.

William Pooley, de 29 de ani, a fost repatriat duminică în Marea Britanie la bordul unui avion militar al Royal Air Force după ce a fost contaminat cu virusul Ebola la Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

Pacientul, primul britanic contaminat, a fost plasat într-o unitate de izolare cu sistem propriu de ventilaţie, unde accesul este rezervat personalului calificat.

Cu câteva zile înainte de a fi infectat, britanicul a declarat într-un interviu pentru The Guardian că este mândru că-i poate ajuta pe pacienţii bolnavi de Ebola.

Până în prezent nu există niciun vaccin pentru distrugerea acestui virus care este contactat prin contact direct cu fluidele corporale.

Un tratament experimental, serul ZMapp, format din trei anticorpi şi dificil de produs în cantitate mare, care s-a dovedit a fi foarte eficient în cazul maimuţelor, a fost folosit în premieră pentru tratarea oamenilor în cazul misionarilor americani.

Cei doi americani, infectaţi cu virusul Ebola în timp ce-i îngrijeau pe bolnavii din Liberia, au fost trataţi cu serul ZMapp încă înainte de a fi transportaţi în SUA. Ambii sunt acum vindecaţi, dar autorităţile sanitare americane susţin că este dificil de evaluat rolul jucat de ser în vindecarea lor.