Un celebru avocat orădean, demersuri pentru grațiere: De 23 de ani nu a mai fost dată o lege de grațiere

Un celebru avocat orădean, demersuri pentru grațiere: De 23 de ani nu a mai fost dată o lege de grațiere

Avocatul orădean Răzvan Doseanu vrea să obțină o lege a grațierii. ”De 23 de ani nu a mai fost o lege de grațiere în România”, spune avocatul orădean.

Avocat implicat în" războaie" grele

De numele avocatului orădean se leagă războaie grele. Duse atât la bară cât și cu DNA Oradea. L-a apărat pe primarul de Baia Mare Cătălin Cherecheș, pe preotul-regizor Ciprian Mega,  și a făcut publice înregistrările care vizau " liniștirea judecătorilor", finalitatea fiind plecarea procurorului Ciprian Man de la cârma DNA Oradea.Pentru a-și atinge obiectul de acum, o lege a grațierii, avocatul a lansat o petiție online care a depăsit deja 11.500 de semnături. Avocatul Doseanu și-a propus să strângă 100.000 de semnături, moment în care documentul va ajunge la Guvern și la fiecare parlamentar în parte.

De 23 de ani nu a mai fost dată o lege de grațiere în România.Iată de ce consideră autorul demersului că e obligatorie o lege a grațierii în momentul acesta în România.” Închipuiți-vă, de 23 de ani nu a fost dată o lege a grațierii! Desi există o prevedere legală care de aceea e introdusă ca să fie aplicabilă. Nu vreau să fie ca în America, să vină cineva sa spună: gratiez anticipat toată familia, ați văzut cum s-a întâmplat, gratiez anticipat că dacă o fi să fie, să aibă acea imunitate. Detaliile legii urmează să fie stabilite de Parlament și, probabil, trebuie făcută o analiză”, explică avocatul din Baroul Bihor pentru bihorjust.ro.

Cine ar trebui grațiat

Răzvan Doseanu spune și care sunt infracțiunile pentru care legea ar trebui dată o lege a grațierii: ”pentru infracțiunile comune, pentru infracțiunile de drept comun, pentru niște furturi mărunte, o conducere cu permisul suspendat, o bătaie între doi la un bar, dacă l-ai prins pe unul cu peste 10.000 de țigări…". Nu în ultimul rând, avocatul își leagă  demersul de nevoia de a aerisi pușcăriile supraaglomerate, unde condițiile sunt proaste și costurile de întreținere a deținuților foarte mari,de 6.000- 7.000 lei/ deținut/luna. Bani care ar putea fi direcționezi pentru copiii orfani, pentru bătrâni, pentru sistemul medical.

Cu mici excepții, deținuții de la care avocatul spune că primește informații se plâng  de lipsa apei, a hranei, de prezența  ploșnițelor, care efectiv îi ciuruiesc, pot transmite boli, de precaritatea  asistentei medicale. Avocatul provoacă la un exercițiu care duce la concluzia că nu toți deținuții prezintă pericol, iar exemple sunt: dacă nu ți-ai dat acordul pentru munca în folosul comunității, nu poți să iei pedeapsa cu suspendare, o infracțiune cum e conducerea cu permisul suspendat, tu ești în străinătate și ți-ai neglijat procesul. "Ce pericol denotă, chiar dacă ești infractor primar, la primul contact cu legea penală, să ajungi în pușcărie?", se întreabă retoric avocatul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News