Negociatorii britanic și european își reiau discuțiile luni, la Bruxelles, după o pauză de trei luni, în tentativa de a ajunge la un acord și la o înțelegere privind viitoarea relație dintre Marea Britanie și UE, post-Brexit.

Londra dorește în principiu să ajungă la un acord până la sfârșitul lunii viitoare, și care să fie semnat de toți cei 27 de membri  UE rămași până pe 31 decembrie 2020.

Graba aceasta este motivată de intenția guvernului Johnson ca, în cazul unui eșec al negocierilor, până la sfârșitul lui iulie, să aibă timp să pregătească țara pentru o ieșire fără acord la sfârșitul lui 2020.

Guvernul Johnson a respins categoric ideea prelungirii perioadei de tranziție, pentru a se ajunge la un acord, idee susținută puternic de Bruxelles.

Potrivit unui sondaj dat publicității vineri și realizat de Ipsos MORI, două treimi dintre britanici cred că țara lor va părăsi UE peste șase luni fără un acord post-Brexit.

Sondajul arată că 62% dintre britanici consideră că este „probabilă” această ipoteză, în vreme ce numai un sfert (25%) cred că aceasta este „improbabilă”.

Mai puțin de o treime (30%) afirmă că este improbabil ca Marea Britanie să semneze până la sfârșitul anului acesta un acord cu UE care să fie favorabil țării lor.

Doar un sfert cred că un asemenea acord este probabil.

Keiran Pedley, directoare la Ipsos MORI, a declarat:

„Britanicii sunt mai probabil nemulțumiți decât mulțumiți de abordarea generală a Brexitului de către Boris Johnson, deși el continuă să se bucure de un sprijin semnificativ printre alegătorii care au votat pentru Brexit la referendum, Conservatorii și persoanele mai vârstnice.”

„Opinia publică este în general pesimistă față de perspectiva unui bun acord comercial pentru Marea Britanie cu UE înainte de încheierea perioadei de tranziție, și așteptarea evidentă este că Marea Britanie va ieși din perioada de tranziție fără nici un fel de acord încheiat”, mai spune Pedley.