Evenimentul Zilei > Politica > Umbra procurorilor bântuie PNL. Ludovic Orban: „Nu cunosc meandrele eandrele și subteranele DNA”
Umbra procurorilor bântuie PNL. Ludovic Orban: „Nu cunosc meandrele eandrele și subteranele DNA”

Umbra procurorilor bântuie PNL. Ludovic Orban: „Nu cunosc meandrele eandrele și subteranele DNA”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a refuzat să răspundă, într-un mini-interviu acordat ieri EVZ, uneia dintre întrebările-cheie care macină partidul: dosarul în care DNA vrea să-l incrimineze pe Orban afectează formațiunea liberală?

Judecătorii ÎCCJ au dispus, pe 31 ianuarie, achitarea lui Ludovic Orban, acuzat că ar fi cerut 50.000 euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara lui 2016. Decizia, însă, n-a fost definitivă și a fost atacată de către DNA cu apel. Pe 13 noiembrie, judecătorii vor asculta cele două convorbiri, de anul trecut, ale liderului PNL cu Urdăreanu.

„DNA să fie indepedent!” Surse din PNL au relatat EVZ, în ultimele zile, că acest proces ține partidul într-o tensiune maximă. Așa că am întrebat liderii partidului care este adevărul. Deși nu a vrut să comenteze posibilul impact politic pentru partid cauzat de judecarea în instanță a dosarului lui Ludovic Orban, prim-vicepreședintele PNL, fost președinte al partidului, Raluca Turcan, a spus, ieri, pentru EVZ, că Orban este nevinovat de vreme ce judecătorii au dat o decizie de achitare.

Întrebată de EVZ dacă are DNA vreun interes să tergiverseze lucrurile, ea a răspuns: „Nu voi face aprecieri asupra dozării dosarelor și anchetelor DNA. Nu este treaba mea. Eu aș vrea doar ca DNA să fie independent politic, să fie echidistant și să nu cadă pradă intereselor de subordonare, așa cum se întâmplă în momentul de față în România din cauza obsesiilor de control ale domnilor Dragnea și Tăriceanu. Eu voi veghea să fie respectat cadrul legislativ pentru funcționarea DNA, iar dacă sunt derapaje sunt instituții ale statului român care le sancționează, mă refer la CSM și Inspecția Judiciară.”

„PNL a crescut în sondaje”

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, nu crede că Ludovic Orban este o vulnerabilitate pentru partid, din cauza dosarului. „Dimpotrivă, dacă vă uitați în ultimele sondaje, PNL a crescut. Nu cred că afectează deloc imaginea PNL, pentru că dl. Orban a fost achitat în instanță. Da, s-a făcut recurs, dar dânsul beneficiază foarte clar de o achitare în instanță”, a spus el, ieri, pentru EVZ.

Ludovic Orban. FOTO: MARIUS VLAD

Săgeată liberală către DNA

Orban a declarat, ieri, pentru EVZ, că DNA-ul nu are de ce să-l cerceteze și că a venit la apel fără “nimic relevant și nou”

Evenimentul Zilei: Mai aveți încă un termen în dosar?

Ludovic Orban: „Sunt în faza de recurs, de apel. E ultima instață, completul de 5 judecători. Se derulează procedura normal. Am dat declarația în fața instanței. Urmează audierea martorilor, ascultarea casetelor. Termenul este 13 noiembrie.”

– Considerați că influențează cumva imaginea PNL în momentul de față faptul că încă sunteți în apel cu dosarul acesta?

– Sunt achitat de instanța de fond. N-a apărut niciun fel de element care să infirme decizia instanței de fond și motivarea ei extrem de serioasă. Apelul DNA nu aduce nimic relevant și nici nou, astfel încât să apară riscul unei alte decizii.

– Nu este niciun fel de vulnerabilitate pentru imagine a PNL faptul că sunteți în acest proces?

– Dosarul meu este un lucru arhicunoscut. Eu am fost mega-transparent pe tema asta. Am dat declarații și la intrare și la ieșire.

– Credeți că există vreun interes să vă țină pe loc cu dosarul acesta, dacă tot s-a dat deja o decizie de achitare?

– Nu comentez. Am fost deschis încă de la începutul cercetării. M-am pus la dispoziția DNA, pe urmă a instanței de fond, a instanței de apel. Nu cunosc – să zic – meandrele și subteranele DNA. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.