"Nu este corect să se vorbească într-un mod generic despre 'musulmani' , tot aşa cum nu ar fi corect ca întreaga creştinătate să fie judecată plecând de la metodele lui Cesare Borgia", modelul "Prinţului" pentru Machiavelli, a declarat Umberto Eco pentru cotidianul italian Corriere della Sera, relatează Agerpres.

SI, o nouă formă de nazism

"Însă în mod sigur se poate vorbi despre SI ca despre o nouă formă de nazism, cu metodele sale de exterminare şi dorinţa sa apocaliptică de a pune stăpânire pe lume", a spus scriitorul italian.

Autorul cărţii "Numele trandafirului" a făcut aceste declaraţii după atentatul de la Paris îndreptat împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, atac în timpul căruia doi bărbaţi înarmaţi au ucis, strigând "Allah Akbar", 12 persoane.

Războiul este în curs

"Un război este în curs şi suntem cufundaţi în el până la gât", a atenţionat celebrul scriitor, care a sărbătorit luni 83 de ani şi a cărui nouă carte de ficţiune despre politica anilor 1990, "Numărul zero", va fi lansată vineri.

Pentru Umberto Eco, situaţia seamănă cu bombardamentele prin care a trecut în tinereţea sa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 'când exista riscul ca o bombă să vină dintr-un moment în altul'.

Fenomenele migraţiei în masă

De asemenea, Eco a evocat riscurile legate de fenomenele migraţiei în masă, înregistrate în aceşti ultimi ani. "Încă în urmă cu 30 de ani scriam că, dacă nu va fi găsit un nou echilibru, va curge mult sânge".

"Civilizaţia occidentală, indiferent dacă are sau nu forţa de a se susţine, se confruntă cu un colosal proces de migraţii, cum s-a întâmplat în urmă cu secole pentru civilizaţia romană", a mai spus Umberto Eco.

Te-ar putea interesa și: