Nisipurile de la Corbu şi Vadu au rămas refugiile boemei care încearcă să evadeze din aglomeraţie.
Istovit de monotonia unui drum îngust şi gălbui, care taie de-a latul un lan de ciulini galbeni de seceta Dobrogei, găseşti liniştea pe plaja de la Corbu, care se întinde puţin mai sus de Năvodari, sălbatică şi pustie, aşa cum şi-ar fi dorit-o cei care-şi amintesc Vama încă nedescoperită de la începuturi. „De dimineaţă, când se ridică soarele din partea aia“, spune, arătând cu degentul spre răsărit, un fost amator de Vamă. Zâmbeşte.
„Animalul ăla roşu, pe care-l urmăreşti, secundă cu secundă ridicându- se din mare şi atunci îţi aduci aminte de tine. Sunt păsări de jur împrejur, cormorani, pescă- ruşi..., iar marea, fâş-fâş... Nu vine nimeni să tragă de tine, să urle, nu se aud muzici, e linişte. Te încarci pentru un an. Păcat că se va distruge şi locul ăsta“, adaugă el. Nu e pesimist, însă a văzut „pădurea de betoane de dincolo de Năvodari, hotelurile arăbeşti dantelate dintre Mamaia şi Năvodari. Numai nenorociri care cresc din nisip cu o viteză parcă prea mare“. Vânt vechi în noua Vamă
După campaniile de salvare care au umplut până la refuz Vama Veche, transformând-o în adevărata vedetă comercială a litoralului, cei care căutau sălbăticia cu stuf şi scoici şi răsărit de soare, într-un loc în care curentul electric şi canalizarea sunt un simplu plan de viitor, au migrat în căutarea altui loc virgin. S-a crezut că plaja de la Portiţa va fi noul punct de întâlnire a boemei, dar, anul acesta, amatorii de seri cu poezie şi chitară s-au orientat către satele Corbu şi Vadu, ascunse departe de isteria comercială a sudului, undeva la nord de Năvodari.
„Aici vine lumea cu cortul. Apă nu, curent nu...“, spune o localnică venită să cumpere pământ. „Mergeţi în sat. Ştiu că e pământ de vânzare“, îi spune fata de la singurul bar de pe plaja de la Corbu, arătând cu degetul înspre combinatul de la Năvodari, de la care mai mergi vreo zece kilometri până la primele case.
De la ţărmul mării până în sat mergi cel puţin patru kilometri pe un drum îngust şi cenuşiu, care şerpuieşte printr-o pădure de buruieni crescute în voie. Scaieţi şi ciulini din care ridică fruntea câte o pălărie de floarea-soarelui sau, mai la vale, o ţepuşă de stuf. La Corbu nu se poate ajunge fără maşină. Dar cei care caută plaja o găsesc cu siguranţă. La firul nisipului sunt aliniate câteva rulote, ale căror locatari beau bere la măsuţele priponite sub corturi. Cazemata „La Casa Veche“
Actorul Stelică Morariu, de la Teatrul Fantasio din Constanţa, este primul cârciumar din Corbu. Aşa cum ploieşteanul Bibi a căpătat faimă ca primul cârciumar de la Vama Veche, Stelică Morariu speră să prindă cheag şi, în curând, să se vorbească despre el ca despre un deschizător de drumuri într-un loc virgin şi încă plin de poezie. Cârciuma lui Stelică Morariu se numeşte „La Casa Veche“ şi e ascunsă printre ierburi, izolată în buza falezei înălţate şi neamenajate.
Până la Primul Război Mondial, acest loc a servit drept centru de comandă al subunităţilor armatei germane. Mai târziu, după război, armata română a folosit aceste cazemate ca popotă, după care construcţiile au fost folosite şi de ruşi. „Acum am venit eu, la Corbu“, spune Stelică Morariu. „Armata română nu mai era interesată de cazemate de foarte mult timp. Proprietarul lor este Apărarea Civilă, de unde le-am preluat eu, le-am închiriat. Altfel, cei de la Mediu nu mi-ar fi dat voie să construiesc. Fiind deja talpa construită, mi s-a permis. E o zonă de biosferă, le e teamă să nu stricăm cuiburi de păsări, trebuie dezvoltată zona cu mare atenţie“, adaugă el. Departe de „circărelile“ din staţiuni
La Corbu, în acest moment, se face doar plajă. „În toate staţiunile sunt circăreli, cu bungee jumping, sari în sus, mănânci te miri ce, cumperi haine în duşmănie, muzica urlă de peste tot... Cei care aleg plaja Corbu sau Vadu nu vin să se dea în maşinuţe şi nici să-şi arate seara ţinutele cu sclipici. Sigur, nu pot să mă pun eu împotriva viitorului. Dar putem să ne protejăm puţin. Vom vedea cum va evolua plaja Corbu. Prefectul de Constanţa a decis ca acest loc să devină plajă turistică abia anul trecut, din luna august, odată cu plaja Tuzla“, spune Stelică Morariu. „Turistul, ca şi până acum, va merge în tufişuri“
În pustietatea de la Corbu, pe nisip sunt aliniate câteva zeci de şezlonguri. „Le-am adus de pe plaja de la Vamă şi le-am pus şi eu acolo, dar nu iau niciun ban pe ele. Ţi le ofer aşa cum sunt ele, dumneata simte-te bine“, spune Stelică Morariu. Pentru nevoile trupeşti, se folosesc boscheţii încă netunşi de pe faleză.
„Nu sunt toalete la Corbu. Nu mi-au dat voie să pun toalete. Barurile de pe plajă sunt aprobate de Ministerul Mediului, nu depăşesc zece metri pătraţi (altfel n-ar avea voie să stea pe plajă). Şi după ce bea, turistul, dacă vrea, aşa cum a făcut şi până acum, va merge în tufişuri“, spune el.
TRECUTUL
De la „Mihai Viteazul“ la 3 Sud Est
Dintre cei care au început să vină anul acesta la Corbu, cam 80 la sută obişnuiau să meargă în Vama Veche. „La Corbu regăsesc boema de altădată, dar, dacă nu le place aici, se duc în Vadu, în Grindu Chituc, Grindu Lupilor, până la Portiţa. Deschiderea e mai mare. La Vamă aveau mai puţine variante“, spun localnicii. Corbu este locul în care artiştii obişnuiau să-şi filmeze videoclipurile.
„Au trecut cu toţii pe aici“, spun localnicii, de la Andra până la Mircea Baniciu. Mai nou au început să vină şi alţii. Andreea Bănică a venit la plajă cu soţul, Aurelian Temişan cu Monica Davidescu, Ana Maria Ferenţ, băieţii de la 3 Sud Est. Şi, nu în ultimul rând, Sergiu Nicolaescu, care spune că el a descoperit plaja Corbu acum mai mult de 20 de ani, când a şi transformat-o în platou de filmare. „Am fost primul care a găsit-o şi care a şi făcut filme acolo. La Corbu am filmat «Războiul de independenţă», «Întâlnirea», câteva scene din «Nea Mărin Miliardar», pentru care m-am dus special“, îşi aminteşte regizorul. Plaja pustie din Corbu a ţinut loc de deşert în ultima secvenţă din „Mihai Viteazul“.
VIITORUL Comuna cu visuri de staţiune de lux
Fără îndoială, odată cu publicarea acestui reportaj, vor apărea destule voci care să ne critice că am dezvăluit „secretul“ plajelor de la Corbu şi Vadu şi că, din această cauză, aici se va repeta scenariul din Vama Veche, un loc pitoresc transformat într-un coşmar urbanistic. Visătorii şi nostalgicii plajelor „virgine“ vor afla însă, mai devreme sau mai târziu, că pentru Corbu există, de ceva vreme, un plan de transformare într-o staţiune de lux, cu hoteluri şi cazinouri, cu porturi pentru iahturi şi adevă- rate cartiere de vile cu vedere la mare.
Planul, elaborat de o agenţie de dezvoltare imobiliară, e un document de 56 de pagini, care poate fi găsit pe site-ul www.plajacorbu.ro. Tot aici sunt disponibile şi alte informaţii despre intenţiile autorităţilor, inclusiv despre câteva proiecte care implică fonduri europene. Mai mult, puteţi găsi şi ofertele de cazare la cele câteva pensiuni din zonă, ceea ce demonstrează că „secretul“ s-a spulberat de mult.
FARMEC
„Aşa apă curată n-am mai văzut“ La Corbu, în mod ciudat, nu sunt alge în valuri, iar plaja e curată şi liniştită. „Aşa apă curată n-am mai văzut. Am aflat de plaja asta de la prieteni, şi am venit câteva ore, să facem o baie“, spun câţiva constănţeni aflaţi tot pentru prima dată la Corbu. Deocamdată nu vine nimeni să amenajeze, aşa că plaja rămâne aşa cum a fost, plină de scoici şi pietre, pustie şi sălbatică. „De Corbu ştiam de mulţi ani“, spune Florin Fărcaş, din Cluj-Napoca, care a venit pentru prima oară ca turist la Corbu. „Am venit aici pentru că e mai ieftin. Zona este foarte frumoasă, plaja nu este aglomerată. Nu te taxează, ca în campinguri, pe staţiune“, adaugă el. „Am venit pentru linişte şi relaxare, dar ne gândim că anul viitor nu va mai fi aşa. O să afle lumea şi o să vină şi e păcat. O să fie ca în Vama Veche“, spun două familii din Vaslui, aflate pentru prima oară la Corbu.
VEZI SI: