Evenimentul Zilei > International > ULTIMATUM pentru studenții care protesteză la Hong Kong: Până luni DEBLOCAȚI străzile ocupate, altfel se vor lua ”toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea socială”
ULTIMATUM pentru studenții care protesteză la Hong Kong: Până luni DEBLOCAȚI străzile ocupate, altfel se vor lua ”toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea socială”

ULTIMATUM pentru studenții care protesteză la Hong Kong: Până luni DEBLOCAȚI străzile ocupate, altfel se vor lua ”toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea socială”

Șeful executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a anunțat sâmbătă că manifestanții prodemocrație au termen până luni pentru a debloca principalele artere rutiere și a precizat că autoritățile vor lua ''toate măsurile necesare pentru a restabili ordinea socială''.

Într-un mesaj video, Leung Chun-ying afirmă că sediul guvernului local trebuie să fie deschis luni pentru a le permite funcționarilor publici să revină la serviciu și că protestatarii trebuie să deblocheze străzile ocupate pentru a se putea redeschide școlile. Străzile au ocupate în timpul protestelor începute în urmă cu zece zile, relatează DPA, citată de Agerpres.

Violențele de stradă continuau sâmbătă dimineață la Hong Kong, după o noapte în care grupuri proguvernamentale au distrus adăposturile protestatarilor care cer un sistem de vot mai transparent și mai democratic, dar și o mai mare descentralizare a regiunii autonome față de administrația centrală de la Beijing.

Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok din Kowloon (situat în partea continentală a Hong Kong-ului).

''Dorim doar să discutăm cu guvernul politica sa în domeniul democrației în perspectiva alegerilor din 2017, dar acum poliția cooperează cu gangsterii'', a spus Benny Tai, unul dintre liderii mișcării prodemocrație Occupy Central. El a subliniat că atacurile contra manifestanților au fost comise de membri ai unor grupări de criminalitate organizată incitați de poliție.

Poliția a anunțat că a arestat 19 persoane în urma confruntărilor din cursul nopții din Mong Kok. Opt bărbați dintre cei arestați sunt cunoscuți ca aparținând unor grupări infracționale.

Organizația Amnesty International a condamnat ineficiența poliției în a asigura protecția demonstranților prodemocrație din Hong Kong.

În urma violențelor de vineri noaptea, liderii studenților protestatari au anunțat că orice plan de negociere cu autoritățile a fost suspendat. ''Dacă un guvern pe de o parte discută cu tine, iar pe de altă parte te atacă, atunci unde este sinceritatea? Aceasta este poziția administrației Leung sau numai a lui?'', a spus Chan Kin-man, unul dintre liderii principalei coaliții a manifestanților, Occupy Central.

Miercuri, liderii studenților din Hong Kong au amenințat cu intensificarea acțiunilor și invadarea birourilor guvernamentale dacă șeful executivului local nu demisionează.

Beijingul a anunțat în august că viitorul șef al executivului local din Hong Kong va fi ales tot prin sufragiu universal în 2017, dar că doar doi sau trei candidați selecționați de un comitet vor fi abilitați să se prezinte la scrutin.