Ultima sută de metri la fertilizare in vitro gratuită

Ultima sută de metri la fertilizare in vitro gratuită

Clinici private şi de stat sunt invitate să se înscrie în programul în care cuplurile pot beneficia de fertilizări in vitro.

Între 23 şi 27 mai, unităţile medicale interesate să participe la Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer (FIV/ET) pot depune dosarele la Registratura Ministerului Sănătăţii (MS). Sunt acceptate şi unităţi sanitare private.

Cel puţin 50 de proceduri în ultimul an

Pentru a intra în program, insti tu ţiile în cauză trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, trebuie să deţină acreditare pentru activitatea de utilizator de celule şi ţesuturi umane în scop terapeutic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, trebuie să dovedească că de la 1 ianuarie 2010 au realizat minimum 50 de proceduri FIV/ET şi că au specialişti pregătiţi în domeniul embriologiei umane. Lista unităţilor acceptate în program va fi publicată pe 1 iunie 2011.

Documente pentru cupluri

În ceea ce priveşte cuplurile care vor să fie incluse în acest program, acestea pot depunde dosarele la sediul clinicilor care vor fi acceptate începând cu 15 iunie 2011.

Dosarul trebuie să cuprindă, printre altele:

  • cerere pentru includerea în programul FIV/ET;
  • copii legalizate după actele de identitate ale membrilor cuplului;
  • copie legalizată după certificatul de căsătorie;
  • adeverinţă de la asigurări din care să rezulte calitatea de asigurat, de cel puţin 2 ani;
  • declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că niciunul dintre membrii cuplului nu are copil în viaţă;
  • adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii;
  • buletine de analize medicale din care să rezulte valoarea FSH şi AMH;
  • documente medicale din care să rezulte diagnosticul de sterilitate;
  • document din care să rezulte indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de FIV/ET.

Actele trebuie eliberate în anul 2011.

Peste 6.000 de lei de cuplu

În cazul unui dosar aprobat, MS va plăti procedura în limita sumei de 6.150 lei, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii cu o sarcină, urmată de naştere. Banii alocaţi pentru acest an acoperă procedurile pentru aproximativ 800 de cupluri.