Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Uite cine s-a așezat în spatele lui Liviu Dragnea
Uite cine s-a așezat în spatele lui Liviu Dragnea

Uite cine s-a așezat în spatele lui Liviu Dragnea

Doamne, și când mă gândesc că mă trimiteau să-l iau de acasă dimineața, că uita să vină la ședințele de partid.

 Și uite unde a ajuns!”. O doamnă depăna amintiri pe holul din fața sălii în care se țin ședințele conducerii Camerei Deputaților. Personajul despre care vorbea era Valeriu Zgonea, adus de Miron Mitrea în PSD în 1996, acum șef peste deputați. A fost cocoțat pe scaunul de președinte al Camerei, după ce Victor Ponta și Crin Antonescu au dat-o jos pe Roberta Anastase. Și acolo a rămas.

Acum a avut intuiția „băiatului de țară” crescut printre blocurile din Craiova și a trecut imediat în tabăra câștigătorilor. „În acest moment, PSD a ieșit din criză, a fost o situație excepțională și am luat o decizie specială. (…)Este opțiunea mea personală și cred că în acest moment Liviu Dragnea este cea mai bună soluție pentru PSD”, a spus Valeriu Zgonea răspicat după ce Liviu Dragnea a fost ales președinte interimar. Uitase că în urmă cu vreo două zile declarase public că nu poate fi ales „un condamnat în locul unui inculpat”.

Liviu Dragnea, „multă instruire nu are, dar e isteţ şi a luat şmecheria oraşului”, după cum bine l-a caracterizat fostul președinteTraian Băsescu. „E clar că, de acum înainte, premierul Victor Ponta va trebui să ia pentru orice aprobare de la partid”, a mai spus fostul șef al statului. Ceea ce nu este exclus.

Acum, baronii marginalizați în regimul Ponta, simt că pot să revină la putere odată cu alegerea lui Dragnea. Și noul șef al partidului le-a transmis, ieri, că va avea grijă de ei. „Niciodată, multă putere strânsă într-o singură mână nu e de bun augur. Nu voi renunţa la susţinerea acestui proiect (descentralizarea – n.r.) toată viaţa mea. Este mult prea multă putere strânsă în Bucureşti, în câteva clădiri. Trebuie să meargă mult mai aproape de oameni în ţară şi decizia, şi banii, şi puterea”, a decretat Dragnea.

De acasă, din fotolii, Marian Oprișan (Vrancea), Olguța Vasilescu (Dolj), Paul Stănescu (Olt), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Dumitru Buzatu (Vaslui), Gabriel Zetea (Maramureș)și Remus Lăpușan (Cluj) în mod sigur l-au aplaudat când l-au văzut la televizor. Pentru că Liviu „ e omul care poate”, după cum a zis chiar Ion Iliescu, venit special la ședința PSD să garanteze pentru el.

Și cei înșirați mai sus nu sunt singurii care s-au bucurat că Liviu Dragnea a pus mâna pe partid.

Ioan Cindrea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, a revenit la conducerea organizației județene a PSD Sibiu susținut de Dragnea.

Și fostul grup de la Cluj începe să prindă grai. „Mă bucur că am ajuns în situaţia în care partidul a rămas la fel de unit ca în trecut”, a salutat Remus Lăpușan alegerea lui Dragnea.

Adrian Năstase a avut și el un mesaj de transmis: „Dragnea reprezintă o şansă de a schimba abordarea partidului”. „Până în noiembrie, la congres, trebuie schimbată strategia, trebuie renunţat la excluderi, trebuie refăcută echipa”, a avertizat fostul lider al PSD.

Și i-a invitat pe pesediști să țină ședințele ca pe vremea sa. „Ar trebui revitalizat sediul din Ion Ionescu de la Brad (o clădire cu iz comunist -n.r.). Nu trebuie renunţat la el. Unde să se ţină şedinţele de departamente? În munţi?”.

Normal, pesediștii se întorc în vremurile vechi, nu doar prin oameni, ci și prin simbolurile epocii Năstase-Iliescu.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.