Din 25 iunie, Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ”Uite, Barza!” De anul acesta însă, toți distribuitorii de energie au decis să se implice în protejarea berzelor.

Proiectul de numărare a berzelor albe a început în urmă cu 2 ani, cu sprijinul celui mai cunoscut distribuitor energetic. Aplicația, un numai că face recensământul berzelor, dar asigură date vitale pentru protejarea acestor păsări. „Este prima noastră aplicație mobilă de citizen science și are un dublu scop. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze și să sporim gradul de protecție al acestei specii. Mă bucur că începând din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicației ajung la toți distribuitorii de energie electrică din țară, pentru a pune astfel în siguranță berzele care cuibăresc în zonele de rețea electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ și Electrica vor  avea acces la informațiile înscrise de utilizatori la nivelul întregii țări, putând astfel să protejeze populația de berze albe”, a declarat Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română. Peste 9.000 de utilizatori au descărcat aplicația și s-au implicat.

Cine și cum poate număra berzele

Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația, iar în momentul în care ajunge la un cuib, pornește funcția de localizare și aplicația, completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va mai cere o fotografie cu cuibul și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.

Numărătoarea berzelor se realizează doar în perioada 25 iunie – 31 iulie, perioadă în care puiii sunt destul de mari penture a fi văzuți clar în cuiburi, iar adulâii petrec mult timp în jurul acestora.

Cuiburi ”extreme”

Conform aplicației, berzele albe cuibăresc în toată țara, mai puțin în zonele muntoase. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea. Cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuți-Prut din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea, mai transmit oficialii SOR.