Comisia Bugete a Parlamentului European a aprobat, marţi, 3 septembrie, acordarea unui ajutor de 8,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru regiunea de nord-est a României.

Din această sumă, 8,2 milioane de euro sunt alocați Regiunii de Nord-Est a României, iar sumele vor fi utilizate pentru proiecte de reconstrucție în regiunile afectate în urma inundațiilor din acrsul anului 2018.

Eurodeputații au aprobat, în total, suma de 293.551.794 de euro din Fondul de Solidaritateal UE în urma fenomenelor meteorologice extreme.

Ajutorul de 293,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE se împarte astfel: 277,2 milioane de euro ca urmare a ploilor abundente, a vânturilor puternice, a inundatiilor si alunecarilor de teren din toamna anului 2018; 8,1 milioane de euro ca urmare a acelorași fenomene meteorologice si 8,2 milioane de euro pentru Regiunea de Nord-Est a României, urmare a inundatiilor din vara anului 2018. Este de precizat și faptul că localitatile afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanțare special al Uniunii Europene, iar operațiunile de reconstrucție vor beneficia de o rată de cofinanțare exceptională de 95 la sută în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obișnuite pentru astfel de programe.

În total, pachetul aprobat de Comisia Bugete a PE totalizează 293,5 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al UE (FSUE), iar celelalte beneficiare în afară de România sunt Italia şi Austria.

Din suma totală, Italia primeşte cea mai mare parte, adică 277,2 de milioane de euro, pentru remedierea pagubelor provocate de ploi abundente, vânt puternic, inundaţii şi alunecări de teren în toamna lui 2018, în timp ce Austria beneficiază de un ajutor de 8,1 milioane de euro drept asistenţă ca urmare a unor fenomene meteorologice similare, conform bzi.ro.