Dacă ne referim la Opoziţia din Rusia, am putea spune că a prins speranță cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale ale țării, în 2024. Rezultatul a fost un semnal că ucrainenii sunt suprasaturaţi de corupția endemică care nu s-a diminuat după revoluția Maidan din 2014 (Revoluția ucraineană din 2014 face parte dintre mișcările de revoltă ale populațiilor din fostele țări sovietice împotriva influenței exclusive a Rusiei.). A fost o lovitură amară pentru președintele actual care încercase să-și reunească concetățenii, prezentându-se ca fiind singurul lider care putea să se ridice împotriva agresiunii din partea Rusiei. 

Plecarea lui Poroşenko, motiv de bucurie la Kremlin

"Termenul lui Poroșenko se încheie în mod ingenios", a declarat Dmitri Kiselyov, un jurnalist numit în mod obișnuit propagandist de vârf al Kremlinului. "Țara de sub Poroshenko a degradat economic și ecologic, demografic și cultural, iar sub el existau mult mai multe minciuni. Adică, norma prezidențială a devenit o înșelăciune agresivă".  

Imediat după rezultatul de duminică seara, politicienii ruși și-au arătat speranțele că noul președinte va fi deschis pentru o reconciliere cu Rusia.

"Zelenskiy trebuie să înțeleagă că cererea societății ucrainene este de a înceta lupta cu Rusia", a declarat senatorul Konstantin Kosachev, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației. "Dacă își dă seama că aceasta este cererea societății, suntem gata să susținem acest impuls constructiv". 

În opinia lui Poroșenko, câștigul lui Zelenskiy ar putea însemna sărbătoare mare la Kremlin

"Ei cred că, cu un nou președinte neexperimentat, Ucraina ar putea fi repede returnată orbitei de influență a Rusiei", a scris preşedinteşe Poroşenko pe Twitter.

Unii apropiați de Kremlin, potrivit themoscowtimes, și-au exprimat îngrijorarea duminică că Poroșenko va încerca să-l împiedice pe Zelenskiy, înainte de a părăsi mandatul luna viitoare, să îmbunătățească relațiile cu Rusia, a declarat Alexandr Cheșnakov, fost membru al administrației de la Kremlin, actualmente consultant politic.  

Primul răspuns oficial al Kremlinului a venit prin intermediul prim-ministrului Dmitri Medvedev, care a scris pe pagina sa de Facebook că există "șanse de îmbunătățire a relațiilor".  Şi totuşi, Zelenskiy nu s-a format ca un candidat pro-rus. El a spus, deși mai puțin zelos decât Poroșenko: calea de urmat a Ucrainei este cea a Uniunii Europene și a NATO.

 

Te-ar putea interesa și: