Evenimentul Zilei > Actualitate > Ucigaș celebru, omorât în pușcărie. A plimbat un cadavru prin fața Guvernului
Ucigaș celebru, omorât în pușcărie. A plimbat un cadavru prin fața Guvernului

Ucigaș celebru, omorât în pușcărie. A plimbat un cadavru prin fața Guvernului

Unul dintre cei mai feroce criminali din ultimii 30 de ani a fost omorât, pentru o țigară, în Penitenciarul Giurgiu. În anul 1998, Alexandru Rădulescu a fost arestat și, ulterior, condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis o studentă care i-a spus că e impotent. Cazul a șocat România după ce ucigașul a tranșat cadavrul tinerei de 23 de ani și s-a plimbat cu diferite părți ale corpului fetei, în tramvai, pe care le-a aruncat în mai multe locuri din București.

Administrația Națională a Penitenciarelor menține o tăcere suspectă asupra morții unuia dintre cei mai feroce criminali din ultimii 30 de ani. Soția unui deținut a relatat în exclusivitate pentru EVZ, cu lux de amănunte, pe baza informațiilor obținute de la cei aflați în spatele gratiilor, că în noaptea de Ajun, au murit doi oameni: unul înjunghiat iar altul bătut.

Cu toate acesta, printr-un comunicat sec, oficialii ANP au anunțat moartea unui singur deținut, în dimineața primei zile de Crăciun, pe 25 decembrie ora 5.30 „pe fondul unei altercații spontane între două persoane private de libertate clasificate în regim de maximă siguranță”. Oficialii ANP susțin că decesul a survenit ca urmare a unei lovturi iar agresorul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Surse judiciare au dezvăluit în exclusivitate pentru EVZ, că cel care l-a ucis pe Alexandru Rădulescu, bucureșteanul de 59 de ani încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, este un deținut condamnat pentru viol. Așa cum reiese în raportul de eveniment înaintat ministrului Justiției, informații obținute de EVZ, violatorul l-ar fi lovit pe Rădulescu iar a avut acesta a căzut și s-a lovit cu capul de marginea căzii de la duș. Deși altercția a avut loc în juul orei 4.30, incidentul a fost anunțat de către deținutul agresor abia la 5.23. Când a ajuns ambulanța SMURD, Alexandru Rădulescu era, deja, mort. „Semne de rigiditate” au notat paramedicii. Agresorul s-a automutilat, adică s-a tăiat pe brațe. Din acest motiv a fost transportat la spital.

Dan Antonescu: „A recunoscut fapta”

Despre acest caz, celebrul criminolog Dan Antonescu, cel care l-a anchetat, în 1998, pe Alexandru Rădulescu a spus că Rădulescu a recunoscut că a ucis-o pe studenta Elena Nedelea, i-a tranșat cadavrul, iar partea superioară, de la brâu în sus, a pus-o într-un butoi cu diluant. Bărbatul i-a propus fetei să întrețină relații sexuale, dar ea l-a refuzat, calificându-l drept „impotent”. Rădulescu a declarat, inițial, procurorilor că, în urmă refuzului fetei, s-a enervat și i-a tras o palmă în cap, iar ea s-a dezechilibrat și a căzut pe scări, într-o pivniță a casei în care s-au întâlnit. Ulterior, criminaliștii conduși de Dan Antonescu au stabilit că Rădulescu a bătut-o pe fată, a ucis-o și a tranșat corpul acesteia.

Morți suspecte

Soția deținutului din Penitenciarul Giurgiu a transmis în exclusivitate pentru EVZ :„Am vorbit cu soțul meu și mi-a confirmat ceea ce știam și eu de Rădulescu ca a murit marți spre miercuri când a murit și celalalt care a fost înjunghiat… Mi-a spus ca i-au băgat pe un deținut bolnav psihic special ca să se ia de Rădulescu. Și că totul a pornit de la o țigară. I-ar fi cerut bolnavul mintal lui Rădulescu cu forța să-i dea o țigară și el ia spus ca nu-i dă sau nu are și s-a năpustit asupra lui cu pumnii și picioarele. După ce la omorât, bolnavul a bătut în ușă la celula și i-a spus gardianului: Gata, l-am omorât pe ăsta! Luați-l de aici. Iar deținutul bolnav psihic a fost dus și internat la psihologie deși se știa ca este nebun. Nu avea voie sa bage în camera un deținut bolnav mintal. Dar așa se procedează la Giurgiu…” .

Omorâtă în bătaie

Crima pentru care a fost condamnat pe viață Alexandru Rădulescu, atunci în vârstă de 38 de ani, căsătorit și având un copil, a fost comisă pe 6 octombrie 1998. Acesta s-a simțit lezat după ce tânăra Elena Nedeleaa refuzat avansurile lui și i-a spus că este mpotent. În timpul anchetei, Rădulescu a spus că s-a enervat și a împins-o violent pe studentă, care a căzut pe scările pivniței casei, și urit după ce și-a fracturat coloana vertebrală. „A vrut să invoce o moarte accidentală”, ne-a dezvăluit Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, actualul consilier al șefului Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu.

Cadavru plimbat cu tramvaiul

EVZ.ro a aflat în exclusivitate că bărbatul a secționat cadavrul fetei, după care partea de jos a corpului a pus-o într-un sac și a transportat-o cu tramvaiul pînă în zona Pieței Victoriei, unde a aruncat-o pe un șantier părăsit. Polițiștii au descoperit sacul în 22 octombrie a.c. După patru zile, lângă un gard al întreprinderii Miraj, din Sectorul 3, au fost găsite, tot într-un sac, capul și trunchiul studentei. Ucigașul a fost arestat, sub acuzația de omor deosebit de grav.
Victima, o studentă care dădea meditații

Elena Nedelea (23 ani), studentă în anul al II-lea ân cadrula Facultății de Litere din cadrul Universității „Spiru Haret”, l-a cunoscut pe Rădulescu în urmă anunțurilor date de ea la ziar în care se oferea să facă meditații la limbi străine, această fiind sursă ei de venit. Părinții studentei locuiesc într-o comună din Teleorman. În aceeași perioada, Rădulescu dădea anunțuri la ziar în care spunea că vrea să cunoască femei. Cei doi și-au telefonat și, după ce s-au cunoscut, au început să se întâlnească într-o casă din București, loc unde a avut loc și crima.
Anchetatorii au stabilit, atunci, că Alexandru Rădulescu este o persoană inteligență, fapt demonstrat și de comportamentul neschimbat pe care l-a avut în cercul lui de prieteni după ce a ucis-o pe Elena.

Purtătorul de cuvânt al ANP, Cristina Enache, a declarat, pentru EVZ, că în urma verificărilor, la Penitenciarul Giurgiu nu a mai fost înregistrat vreun alt incident, cu excepția celui în care a fost ucis un deținut „pe fondul unei altercații spontane între două persoane private de libertate clasificate în regim de maximă siguranță”.
În replică, soția deținutului care ne-a relatat acest incident susține: „Vedeți ca ei vor sa mușamalizeze sa nu se știe decât de unul singur. Iar cel înjunghiat nu a murit în camera în baie. Mint! L-au înjunghiat la spălătorie unde se spala hainele. Va dați seama că deținuții după secția de acolo știu mai bine. Iar soțul meu este la doua trei camere de locul unde s-a întâmplat. Rădulescu a murit marți spre miercuri când a murit și celalalt care a fost înjunghiat… ”