Evenimentul Zilei > International > Decizie istorică: uciderea câinilor pentru carne a fost declarată ilegală în Coreea de Sud
Decizie istorică: uciderea câinilor pentru carne a fost declarată ilegală în Coreea de Sud

Decizie istorică: uciderea câinilor pentru carne a fost declarată ilegală în Coreea de Sud

Seoul: Un tribunal din Coreea de Sud a decis că uciderea câinilor pentru consum uman este ilegală. Este o hotărâre de referință, despre care activiștii pentru drepturile animalelor au declarat că ar putea pune capăt consumului de canide în toată țara.

Acest tip de carne face parte din tradiția bucătăriei sud-coreeane, astfel că aproximativ un milion de câini sunt sacrificați anual pentru a fi mâncați.
 
Totuși, consumul de carne de câine a scăzut, coreenii de sud îmbrățișând în număr din ce în ce mai mare ideea că acest animal este cel mai bun prieten al omului, nefiind potrivit consumului uman. Astfel, practica sacrificării acestor animale a devenit un tabu în rândul tinerilor, și datorită presiunii exercitate de activiști.
Chiar și așa, este vorba de o așa-numită zonă gri. În ciuda faptului că nu există o interdicție specifică în acest sens, autoritățile au invocat nerespectarea normelor de igienă sau legi privind protecția animalelor care interzic metode crude de sacrificare, pentru a limita activitatea fermelor de creștere a câinilor și a restaurantelor cu specific, înainte de evenimente internaționale, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Pyeongchang.
Un parlamentar care reprezintă Partidului Democrat, aflat la putere, a introdus săptămâna aceasta un proiect de lege care ar interzice efectiv uciderea câinilor pentru carne.
Măsura ar limita sacrificarea animalelor pentru alimentație la clase specifice de animale, care nu includ canidele.
În această țară, câinii sunt consumați, de obicei, ca delicatesă de vară, cu o carne roșie, grasă – fiartă îndelung pentru a fi ușor de mestecat – despre care se spune că are o valoare energetică mare.
Un sondaj de opinie dat publicității anul trecut a constatat că 70% din sud-coreeni nu mănâncă deloc carne de câine, însă doar 40% consideră că practica respectivă ar trebui interzisă.
Decizia judecătorească a declanșat proteste furibunde din partea fermierilor de câini pentru carne, ale căror unități sunt, de obicei, și abatoare, deoarece guvernul nu autorizează deschiderea de abatoare pentru uciderea câinilor.
"Este revoltător. Nu putem accepta hotărârea potrivit căreia uciderea câinilor pentru consumul de carne înseamnă o ucidere din capriciu", a declarat domnul Cho Hwan-ro, reprezentant al unei asociații de ferme de creștere a câinilor pentru alimentație, pentru postul de televiziune YTN.
Există circa 17.000 de ferme de câini în întreaga țară, a declarat domnul Cho, solicitând guvernului să legalizeze în mod explicit consumul de carne de câine și emiterea de autorizații de funcționare pentru abatoarele de carne de câine. "Altfel, vom lupta până la capăt", a adăugat acesta.