Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice trebuie pedepsite conform legii.

Șeful statului a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Vieţii Sălbatice. El a afirmat că torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile. De asemenea, președintele a solicitat oficialilor de la Guvern un plan de plantare a copacilor, mai ales în afara fondului forestier. El

„România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică. Aproximativ 35% din suprafaţa României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale şi plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei. Pădurile şi speciile de floră şi faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub ameninţare”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj de ziua Mondială a Vieții Sălbatice

Președintele a amintit că acțiunile omului a dus la distrugerea unor habitate ale animalelor sălbatice. Iar acestea sunt nevoite să-și caute hrana în apropierea așezărilor umane. În acest context, președintele a precizat că acest lucru ne afectează inclusiv pe noi, oamenii.

„Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare. Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea şi traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii, precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an”, spune şeful statului în mesaj.

El subliniază că pădurile protejează biodiversitatea şi sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. Șeful statului susține că eforturile de împădurire reprezintă un motiv de optimism.

„În 2020, am acordat patronajul campaniei naţionale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieţi, o investiţie cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar şi pentru sănătatea românilor şi pentru generaţiile viitoare. În 2021, solicit Guvernului să fie şi mai ambiţios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate”, spune preşedintele Iohannis.

ONG trebuie să se implice în protejarea naturii

Președintele atrage atenția că un rol important în combaterea defrișărilor ilegale și în inițiativele de împădurire îl au ONG-urile de mediu. Președintele solicită ca acestea să vină în completarea efortului autorităţilor publice de a proteja patrimoniul natural.

„Este esenţial ca societatea civilă, media şi cetăţenii să rămână vigilenţi şi implicaţi activ în protejarea pădurilor şi a vieţii sălbatice. Sunt un susţinător fără rezerve şi mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor şi a speciilor de animale şi plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulţi români”, a încheiat Klaus Iohannis.