Tusk a „hotărât” noua arhitectură de putere a UE. Propunerile ar putea crea grave nemulțumiri. Ce funcții ar urma să primească fiecare partid

Tusk a „hotărât” noua arhitectură de putere a UE. Propunerile ar putea crea grave nemulțumiri. Ce funcții ar urma să primească fiecare partid

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a propus partidelor un acord a cărui scop este împărțirea celor mai importante funcții ale Uniunii Europene.

Donald Tusk a propus un acord la pachet Parlamentului European. Acesta prevede ca funcţia de preşedinte al Comisiei Europene să ajungă la un social-democrat, în timp ce Partidul Popular European ar urma să primească alte două funcţii de top, potrivit unor europarlamentari, informează Agerpres.

Cu toate că președintele Consiliului European nu a avansat nume, olandezul Frans Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a fost candidatul cap de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru alegerile din mai. Cu toate acestea, desemnarea sa s-ar putea confrunta însă cu o opoziţie puternică din partea unor state membre central-europene.

În conformitate cu acordul propus de Tusk, centru-dreapta ar urma să beneficieze de postul de Înalt Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi de funcţia de preşedinte al Parlamentului European. La rândul lor, liberalii ar urma să ocupe postul de preşedinte al Consiliului European, deţinut în prezent de Donald Tusk, un reprezentant al PPE, susţin eurodeputaţii citaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News