"Pe noua măsură privind instalarea tinerilor fermieri, care va fi lansată cel mai probabil în ultima săptămână din februarie, tinerii fermieri vor primi automat după ce au contractat proiectul un avans de 80% din sumă şi ulterior în 3 sau 5 ani diferenţa de 20%. De asemenea, tinerii trebuie să aibă domiciliu în mediul rural, la ţară. În ceea ce priveşte locuitul în mediul rural, avem un comentariu de la comisie care ne spune că este discriminare pe libera circulaţie a persoanelor. Oricum dacă acest lucru nu va fi un criteriu de eligibilitate, sigur va fi un criteriu de selecţie. Sunt deja destui tineri instalaţi la ţară care vor primi sigur finanţare dacă vor demonstra că au domiciliul acolo", a spus Turtoi.

Tinerii fermieri vor putea primi o sumă maximă de 50.000 de euro, care însă va fi defalcată în funcţie de mărimea fermei, conform ultimelor solicitări ale Comisiei Europene.

"Avem o solicitare de la comisie să defalcăm această sumă în funcţie de mărimea fermei. O să mergem cu o propunere la comisie cu două variante, o categorie care va primi 30.000 sau 40.000 de euro şi una suma maximă de 50.000 de euro. La ultima întâlnire, CE a venit cu propunerea să dăm la toată lumea 50.000 de euro, o singură sumă tuturor, pentru că altfel se complică sistemul şi nu va putea fi verificabil. Noi am modificat fişa de proiect, iar acum ne-am trezit cu un comentariu că ar fi ar bine să împărţim suma în două, deşi propunerea noastră iniţială aşa era", a adăugat secretarul de stat.

Conform conceptului european, ferma de 8.000 de euro 'standard output', cât a fost stabilită dimensiunea minimă în noul PNDR, înseamnă 8 vaci sau 15 hectare de cultură mare sau 0,2 hectare de solarii.