Evenimentul Zilei > Social > Turoperatorii vor un parteneriat cu Guvernul pentru salvarea turismului românesc
Turoperatorii vor un parteneriat cu Guvernul pentru salvarea turismului românesc

Turoperatorii vor un parteneriat cu Guvernul pentru salvarea turismului românesc

Agenţiile de turism din România apelează la intervenţia statului pentru găsirea unor soluţii viabile pe termen scurt şi mediu, pentru relansarea activităţii turistice şi a asigurării vacanţelor dorite de români, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Ludovic Orban de mai mulţi operatori din turism.

„Operatorii de turism din România trebuie susţinuţi pentru a face faţă acestor vicisitudini, atât în interesul cetăţenilor români pe care îi deservim, cât şi pentru a asigura supravieţuirea operatorilor din România în faţa competitorilor din alte ţări. Agenţiile de turism din România se văd nevoite să apeleze la intervenţia statului în vederea găsirii unor soluţii viabile pe termen scurt şi mediu, în perspectiva relansării activităţii turistice şi a asigurării vacanţelor dorite de români”, se precizează în documentul semnat de Asociaţia Lucrătorilor în Turism „Infotripişti”, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), BJR Vacanţe, Christian Tour, Holiday Office, Travel Brands şi TUI TravelCenter, citat de Agerpres.

Potrivit acestora, odată cu apariţia epidemiei Covid-19 şi cu instituirea măsurilor de siguranţă sanitară, activitatea din domeniul turismului a încetat aproape complet, iar cetăţenii români care au cumpărat pachete de servicii turistice s-au regăsit în imposibilitatea de a mai efectua sejururile contractate. În acest condiţii, operatorii de turism din România şi-au continuat activitatea, inclusiv de la distanţă, astfel încât consumatorii să fie informaţi cu privire la evoluţii şi să poată beneficia de soluţii privind reprogramarea sejururilor şi alte beneficii, în compensare.

„Din acest motiv, practic, din luna martie 2020, industria agenţiilor de turism nu mai produce niciun fel de venituri, dar spre deosebire de alte sectoare, volumul de muncă este mult mai mare faţă de o perioadă normală. Această stare de fapte produce efecte negative în lanţ atât la nivelul consumatorilor, al turiştilor, cât şi asupra celor peste 10.000 de angajaţi din agenţiile de turism. Operatorii de turism din România trebuie susţinuţi pentru a face faţă acestor vicisitudini, atât în interesul cetăţenilor români pe care îi deservim, cât şi pentru a asigura supravieţuirea operatorilor din România în faţa competitorilor din alte ţări”, se arată în scrisoarea înaintată prim-ministrului.

Touroperatorii arată, în context, că lipsa unei minime predictibilităţi şi contextul actual incert determină afacerile din turism să ia măsuri drastice, pe care nu şi le doresc şi care au efecte semnificative atât asupra clientului final, cât şi al angajaţilor şi în final a posibilităţii românilor de a beneficia de vacanţe, după trecerea momentelor dificile ale epidemiei.

Mai mult, potrivit acestora, efectele devastatoare ale crizei resimţite la nivelul industriei turismului se răsfrâng totodată şi asupra întregului lanţ de furnizori dependenţi de activitatea turistică, aşa cum sunt operatorii aerieni, operatorii de transporturi terestre ori întreaga industrie HORECA.

„În concluzie, semnatarii acestei scrisori îşi arată deplina deschidere pentru realizarea unui parteneriat al speranţei cu Guvernul României, prin care acesta să furnizeze suportul necesar pentru sectorul turismului iar, la rândul lor, beneficiarii acestui sprijin să semnaleze deschiderea Guvernului şi înţelegerea de către acesta a necesităţilor cetăţenilor care au contractat sau doresc să contracteze pachete de servicii turistice”, se mai menţionează în documentul citat.