„Noi am încheiat un contract cu Rusia cu privire la rachetele S-400, deci este exclus să întoarcem spatele acestui acord. Este o afacere încheiată", a afirmat sâmbătă Erdogan, într-un interviu la postul CNN Turk, informează agerpres.ro

Washingtonul a aprobat în decembrie vânzarea sistemului american de apărare antiaeriană Patriot către Turcia pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, un gest menit să descurajeze Ankara să achiziționeze sistemul concurent rusesc.

Turcia rămâne „deschisă" faţă de achiziția sistemului Patriot, „dar această vânzare trebuie să servească intereselor ţării noastre", a spus președintele, insistând că este „de importanță vitală" ca Turcia să beneficieze de o producție în comun, de facilitățile de plată şi de o livrare rapidă a rachetelor.

În timp ce administraţia americană 'vede pozitiv' solicitarea unei livrări rapide, ea păstrează tăcerea în privinţa celorlalte două chestiuni, a adăugat Erdogan, într-un interviu acordat de la bordul avionului care îl aducea în Turcia după summitul de la Soci cu omologii săi rus şi iranian.

Potrivit lui Erdogan, livrarea rachetelor S-400 va începe în iulie.

Vânzarea sistemului Patriot poate face totuși obiectul unei opoziţii în Congresul american sau să pună sub semnul întrebării achiziția de către Ankara de avioane 'invizibile' F-35.

„Am prevenit clar Turcia că achiziţia potenţială a sistemului S-400 ar putea pune sub semnul întrebării' vânzarea de avioane F-35 către Ankara şi ar expune-o unor sancţiuni din partea SUA", a indicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

SUA au livrat în iunie 2018 primele aparate F-35 Turciei. Avioanele rămân însă în SUA pe toată durata instruirii piloților turci, estimată de Pentagon la 1-2 ani.