Turcia, in stare de soc dupa atentatul de la mall

Turcia, in stare de soc dupa atentatul de la mall

Turcia se afla ieri inca sub imperiul socului provocat de un atentat sangeros cu bomba, comis marti seara in plin centrul capitalei Ankara.

Potrivit unui ultim bilant oferit de autoritati, in explozie si-au pierdut viata sase persoane si au fost ranite alte 100. Deflagratia, produsa la intrarea intr-un centru comercial foarte aglomerat, este cea mai grava din ultimii zece ani produsa la Ankara.

Atentatul inca nu fusese revendicat pana ieri dupa-amiaza, insa guvernatorul provinciei, Kemal Onal, a anuntat ca atacul a fost opera unui kamikaze din randul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Politia a descoperit parti din trupul unui barbat de 28 de ani care avea cazier judiciar si care nu figura pe lista celor sase morti din atentat. Hainele suspectului, identificat sub numele Guven Akkus, au aratat ca acesta a comis atentatul cu o incarcatura de explozibil plastic A-4 aflata asupra sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul a facut aceasta declaratie in timpul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de lupta impotriva terorismului, care i-a regrupat pe principalii responsabili civili si militari, precum si reprezentanti ai politiei.

Pe traseul ministrului

Pentru presa turca nu exista nicio indoiala ca acest „atac las” a fost comis de separatistii kurzi din PKK sau din gruparea Soimii Libertatii din Kurdistan (TAK), care au folosit de multe ori explozibil plastic A-4 in atentatele din ultimii ani. De altfel, ziarele sustin ca politia a arestat deja opt suspecti.

Ankara, centrul administrativ al Turciei, care numara circa patru milioane de locuitori, a fost pana acum scutita de atentatele teroriste. Ieri, presa turca specula faptul ca atacul l-ar fi putut avea ca tinta pe comandantul-sef al armatei turce, generalul Yasar Buyukanit, care urma sa treaca pe langa centrul comercial in drum spre o receptie la Muzeul civilizatiilor anatoliene.