Președitnele francez Emmanuel Macron a avertizat, ieri, Turcia că operațiunea din nordul Siriei, în regiunea Afrin, nu ar trebui să devină un pretext pentru a invada Siria și a precizat că ar dori ca Ankara să își coordoneze acțiunile cu aliații săi.

Turcia a lansat o ofensivă aeriană și terestră, numită „Ramura de Măslin”, cu două săptămâni în urmă, împotriva kurzilor sirieni din milițiile YPG din Afrin.

Dar operațiunea a pus presiune asupra relațiilor cu Occidentul, în special cu SUA, care susțin luptătorii kurzi și are trupe pe teren, care îi susțin, în alte părți ale Siriei.

„Considerăm că o țară ca Franța care ne aminște despre o operațiune pe care o desfășurăm în concordanță cu legile internaționale ne insultă”, a declarat ministrul turc de Externe  Mevlut Cavusoglu, la Ankara, scrie Reuters.

„Ne folosim dreptul de a ne apăra, în concordanță cu deciziile Consiliului de Securitate al ONU și nu este vorba despre o invazie. Nu ar trebui să fie dublu standard”, a adăugat el.

Franța, ca și SUA, a oferit arme și antrenamente miliției YPG, în lupta contra Statului Islamic în Siria. Acest lucru a înfuriat Turcia, care consideră YPG  teroriști și o extensie a Partidului ilegal al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Te-ar putea interesa și: