Evenimentul Zilei > International > Niciun oficial TURC nu va mai face campanie electorală în GERMANIA. Erdogan promite „revizuirea relațiilor cu UE”
Niciun oficial TURC nu va mai face campanie electorală în GERMANIA. Erdogan promite „revizuirea relațiilor cu UE”

Niciun oficial TURC nu va mai face campanie electorală în GERMANIA. Erdogan promite „revizuirea relațiilor cu UE”

Niciun oficial turc nu va mai face campanie în Germania pentru referendumul din 16 aprilie din Turcia privind extinderea prerogativelor prezidenţiale, a anunţat azi „celula de coordonare” în străinătate a AKP, partidul la putere de la Ankara.

„Toate manifestaţiile planificate au fost anulate”, a declarat un purtător de cuvânt al „celulei de coordonare” în străinătate a formaţiunii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după săptămâni de tensiune între Germania şi Turcia cu privire la această campanie, scrie AFP; citată de Agerpres.

Decizia „a fost luată la Ankara”, a precizat reprezentanţa AKP cu sediul la Köln, în vestul Germaniei.

În Germania trăieşte cea mai mare comunitate turcă din diaspora, dintre care 1,4 milioane de persoane sunt înregistrate pe listele electorale.

Uniunea Democraţilor Turci Europeni (UETD), organizaţia pro-Erdogan din diaspora turcă, a anunţat la rândul său în revista germană Wirtchaftswoche că nu va organiza nicio altă manifestaţie la care să participe miniştri turci până pe 16 aprilie, în Germania.

Cu toate acestea, „reuniuni de informare” rămân prevăzute „la nivel local”, fără vreun reprezentant al guvernului turc, a afirmat preşedintele UETD, Zafer Sirakaya.

Această decizie, luată după câteva săptămâni de relaţii încordate între Turcia şi mai multe ţări europene, printre care şi Germania, are loc după avertizările lansate de cancelarul german Angela Merkel de a interzice orice mitinguri la care vor fi prezenţi oficiali turci.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania sunt marcate de o criză diplomatică ca urmare a anulării de către autorităţile locale germane a mai multor mitinguri electorale pro-Erdogan în ţară, decizii criticate de preşedintele turc care a revenit marţi la atac, afirmând că '„măştile ţărilor europene au căzut şi că acum se vede adevărata lor faţă''