"Grecia încalcă astfel Tratatul de Pace de la Lausanne, prin faptul că nu recunoaște muftii aleși de minoritatea turcă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara, Hami Aksoy.
Subliniind că acest decret va anula autonomia comunității turce, în urma căreia își poate alege propriul muftiu în țară, oficialul de la Ankara a cerut autorităților de la Atena să dezvolte o comunicare profundă și cuprinzătoare cu minoritatea turcă, pentru a rezolva această problemă în conformitate cu Tratatul de la Lausanne.
Acesta a declarat că Grecia trebuie să recunoască muftii aleși de minoritatea turcă și să anuleze politica ilegală de impunere a persoanelor agreate de autorități.
În Grecia, muftii minorității turce din Tracia de Vest sunt numiți de guvern; cu toate acestea, minoritatea turcă respinge politica respectivă și cere ca muftii să fie aleși la nivel local, de membrii comunității.
În prezent, aproximativ 150.000 de etnici turci locuiesc înGrecia, având un statul stabilit prin Tratatul de Pace de la Lausanne din 1923, iar drepturile lor sunt garantate de mai multe acorduri bilaterale și multilaterale