Într-un interviu acordat presei germane, președintele Administrației Grecești din Cipru (Administraţia Grecească este denumirea pe care Turcia o foloseşte pentru Republica Cipru n.trad.), Nikos Anastasiadis, a afirmat că activitățile turcești de prospecțiune reprezintă o amenințare la adresa securității și a cerut Uniunii Europene să intervină în situație.

Turcia își continuă activitățile de prospecțiune a resurselor subterane în interiorul frontierelor maritime la Marea Mediterană.

S-au panicat

În pofida tuturor piedicilor puse de unele țări din regiune care luptă să își facă interesele, precum Grecia, Administrația Grecească din Cipru, Egipt, Franța și Italia, Ankara își continuă activitățile de prospecțiune în Marea Mediterană.

Forțele care vor să pună piedici atitudinii determinate a Turciei – țară care nu renunță la drepturile suverane pe care le deține în zonă – au lansat numeroase apeluri Națiunilor Unite să se implice în oprirea activităților de prospecțiune.

Acuzații nefondate!

În cel mai recent interviu acordat publicației germane Die Welt, președintele Administrației Grecești din Cipru, Nikos Anastasiadis, a susținut că Turcia amenință securitatea în estul Mediteranei.

Anastasiadis a spus că ansamblul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia trebuie revizuit în conformitate cu Convenția ONU privind Drepturile Maritime.

Zona Economică Exclusivă pe care o ia în calcul Turcia în contextul activităților de prospecțiune este unilaterală, a mai susținut Anastasiadis și a adăugat că Turcia “trebuie să înceteze să mai încalce drepturile suverane ale Administrației Grecești din Cipru”.

Apel către UE să își facă datoria

Anastasiadis a susținut că în disputele privind Zona Economică Exclusivă, Turcia amenință Grecia și Administrația Grecească din Cipru. Arătând că atitudinea Turciei va complica și mai mult situația în regiune, Anastasiadis a invitat Uniunea Europeană să “nu rămână impasibilă” în fața acestei situații. (Rador)