Turcia a început să-i lovească pe kurzii din Siria. Statele Unite solicită încetarea acestor operaţiuni

Turcia a început să-i lovească pe kurzii din Siria. Statele Unite solicită încetarea acestor operaţiuni

Armata turcă a lovit ţinte ale Partidului kurd al Uniunii Democratice (PYD) şi ale regimului sirian în două incidente separate, ca răspuns la o serie de focuri de armă. Statele Unite solicită Turciei să înceteze aceste operaţiuni şi să se concentreze în lupta împotriva teroriştilor ISIS.

Forţele armate turce au lovit ţinte ale PYD din apropierea oraşului Azaz, în provincia Alep, potrivit unei surse militare citate de Anatolia. Armata turcă susţine că a ripostat, de asemenea, la tiruri ale forţelor regimului sirian asupra unui post militar din regiunea Hatay (sudul Turciei), conform aceleiaşi surse, citate de Agerpres. Despre natura loviturilor turce nu au fost oferite detalii, probabil constând în tiruri de artilerie provenind de pe tancuri de asalt. 

Premierul Ahmet Davutoglu a confirmat loviturile asupra PYD şi a cerut forţelor kurde să se retragă din teritoriile cucerite.  "Conform regulilor de angajare, am răspuns forţelor la Azaz şi în împrejurimi unde constituiau o ameninţare", a declarat prim-ministrul, citat de agenţia Anatolia, cu prilejul unei deplasări în oraşul Erzincan (est). Referindu-se aparent la PYD, el a calificat aceste forţe ca "grup terorist care este o emanaţie a regimului sirian, colaboraţionist şi complice la loviturile ruseşti asupra civililor". Davutoglu a mai spus că PYD nu e altceva decât o ramură a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi că ambele sunt, de fapt, organizaţii teroriste.El le-a cerut kurzilor să părăsească de urgenţă baza aeriană aflată la sud de oraşul sirian Azaz, în vecinătatea graniţei cu Turcia, acuzându-i de atacarea etnicilor turkemeni din regiune.

Statele Unite au îndemnat Turcia să înceteze focurile de artilerie vizând forțe armate kurde din Siria, principalul aliat din teren al SUA în lupta contra ISIS,  și ale regimului de la Damasc, în nordul acestei țări aflate în război.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Le-am cerut kurzilor sirieni și altor forțele afiliate PYD (Partidul kurd al Unității Democratice) să nu profite de confuzie cucerind noi teritorii. Am primit, de asemenea, informații despre tiruri de artilerie dinspre partea turcă a graniței și am îndemnat Turcia să înceteze aceste tiruri", a protestat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.