„Prima prioritate este să ne concentrăm pe combaterea pandemiei până la victoria finală”, a spus ambasadorul Chen Xu în cadrul unei videoconferințe de presă.

Întrebat despre o invitație așteptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a trimite experți la Wuhan, epicentrul pandemiei, Chen Xu a estimat că actualul context diplomatic nu a permis să i se dea curs, denunțând declarațiile liderilor americani conform cărora virusul s-a răspândit dintr-un laborator de cercetare în virusologie din Wuhan, scrie Le Figaro.

„Nu putem tolera acest tip de virus politic să se răspândească liber (…) atunci când trebuie depuse toate eforturile pentru a lupta împotriva virusului real”, a spus el.

„În principiu, nu suntem alergici la nicio formă de investigație sau evaluare”, deoarece acestea permit „pregătirea pentru urgențele sanitare viitoare”, dar „nu avem timp de pierdut pentru că trebuie salvate vieți”, a subliniat diplomatul chinez.

„În ceea ce privește dacă și cum poate avea loc o invitație către OMS, pentru moment trebuie să definim, pe de o parte, prioritățile stringente și, pe de altă parte, avem nevoie de o atmosferă bună”, a adăugat el.

Chen Xu i-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump şi pe secretarul său de stat Milke Pompeo, care afirmă că deţin probe că noul coronavirus provine dintr-un laborator de cercetare virusologic din Wuhan, că „pun în dificultate lupta împotriva pandemiei”, încercând să deturneze atenţia de la propria lor responsabilitate în propagarea virusului în Statele Unite.

Presat să dezmintă acuzațiile americane, Chen Xu a declarat că nu este în poziția de a se pronunța pe acest subiect.

„Dacă preşedintele Trump şi Pompeo au dovezi, să le prezinte atunci lumii întregi mai degrabă decât să arate cu degetul. Oamenii de ştiinţă sunt cei care pot răspunde la aceste întrebări”, a afirmat diplomatul chinez.