Evenimentul Zilei > Politica > Tudose a scăpat porumbelul: Pensiile private devin opționale
Tudose a scăpat porumbelul: Pensiile private devin opționale

Tudose a scăpat porumbelul: Pensiile private devin opționale

Premierul Mihai Tudose a anunțat ieri, în premieră, că Pilonul II de pensii va deveni opțional. Românii vor putea să aleagă să își treacă la sistemul public de pensii contribuția lunară de 5,1% din salariul brut care mergea la pensiile private

 „La ceea ce lucrează Ministerul de Finanţe acum, împreună cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiză pe Pilonul I şi pe Pilonul II, să vedem unde şi cum stau banii românilor cel mai bine. Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia este să anunţăm populaţia, în funcție de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii: la Pilonul I, la Pilonul II, toți la Pilonul I sau să rămână ca acum. Dar devine opțional. Opţional doar dacă vrei de la Pilonul II la Pilonul I, pentru că invers nu se poate”, a spus Tudose, cu precizarea că pensiile private nu vor desființate.

El nu a spus când vrea Guvernul să introducă schimbarea. La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut în ultimele zile nevoia ca românii să mai poată alege încă o dată dată unde vor să își păstreze contribuțiile pentru pensie.

„Dacă eu voi vedea că, dacă merg cu toți banii la pilonul I, atunci când o să ies la pensie, ceea ce o să fie foarte, foarte târziu, o să îmi fie mai bine, o să optez pentru pilonul I. Dacă o să constat că menținându-mă în pilonul II o să îmi fie mai bine la pensie, o să optez pentru asta.”, a spus el.