Evenimentul Zilei > Politica > Tudose anunță ce se întâmplă cu prețul carburanților, după creșterea accizei
Tudose anunță ce se întâmplă cu prețul carburanților, după creșterea accizei

Tudose anunță ce se întâmplă cu prețul carburanților, după creșterea accizei

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, cu referire la proiectul de act normativ privind creşterea accizei la combustibil, că se încearcă să se pună lucrurile la loc, cu toate că "toată lumea e înnebunită că ia foc pompa de benzină"

Tudose a clarificat problema referitoare la creșterea accizei la combustibil. Întrebat dacă aceasta va crește, acesta a precizat:  

"N-aţi înţeles foarte rău, dar nu aşa cum a înţeles toată lumea, că de o zi-două toată lumea e înnebunită că ia foc pompa de benzină (…) Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc", a declarat premierul, potrivit Agerpres.ro.

Premierul a mai spus că este nevoie de bani pentru infrastructură, în special pentru autostrăzi și spitale. 

"Avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri şi în fapt nu există pe planeta asta un guvern care să spună (…) 'Nu mai avem nevoie de bani, am făcut tot ce ne trebuie, gata, suntem în regulă'. Dar dacă tot e aşa, hai să accelerăm, fiindcă suntem un pic întârziaţi cu nişte lucruri (…) Haideţi să fim sinceri. Am scos taxa de stâlp, celebra taxă de stâlp, de care plângea toată lumea, marile companii 'Vai ne-aţi omorât, ne-aţi lovit la operaţie' Aţi văzut că s-a ieftinit ceva? Nu. Păi nu-ţi vine să le-o pui la loc?", a declarat Tudose. 

Accizele la carburanţi ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creşterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar preţurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg şi Bulgaria, conform unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).