Tudorel Toader a DEZVĂLUIT. Unde va fi ARHIVA URIAȘĂ pentru documentele JUSTIȚIEI

Tudorel Toader a DEZVĂLUIT. Unde va fi ARHIVA URIAȘĂ pentru documentele JUSTIȚIEI

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dezvăluit unde va putea fi amplasată cea mai mare arhivă din România în care urmează să fie depozitate documentele de la instanțe și parchete. Locul este pus la dispoziție de ANP și este amplasat în județul Bacău. Instanţele, parchetele şi celelalte instituţii subordonate deţin, în present, circa 473 de kilometri liniari de arhivă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat că instanţele, parchetele şi celelalte instituţii din subordinea Ministerului Justiţiei deţin aproximativ 473 de kilometri liniari de arhivă. Documentele sunt depozitate în subsoluri sau în spaţii neadecvate și ocupă mult loc necesar desfăşurării actului juridic, a precizat oficialul Guvernului, citat de Digi24.  

Toader a precizat că este necesar un teren „generos”, de 5-6.000 de metri pătraţi, pe care să fie construită o clădire în care să fie depozitată toată arhiva, care să aibă toate utilităţile şi să beneficieze de acces uşor. 

Ministrul a precizat că un astfel de teren poate fi oferit de Adminsitraţia Naţională a Penitenciarelor, în județul Bacău, la Letea Veche. Toader a și vizitat, de altfel, Penitenciarul Bacău, în cursul zilei de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, ministrul Justiției a precizat că s-a adresat autorităţilor locale, primarilor, consiliilor judeţene, dar şi ANP, „ca să identificăm spaţiul în care să depozităm arhivele”.

„Avem nevoie de un teren destul de generos, nu vrem să facem cu etaje, să nu cheltuim banii. Facem un singur proiect, care să se defăşoare pe 5.000-6.000 de metri, numai parterul, mai înalt. Avem nevoie să aibă facilităţi, acces, gaz, lumină, canalizare, tot ce prespune buna desfăşoare. Aici este un spaţiu frumos, liniştit, dar mai dificil, e izolat. Aud ca la Letea Veche ni se poate oferi un teren similar ca suprafaţă, care este tot al ANP Bacau, dar care are toate utilităţile. Înainte de a-l vedea, cred că acolo îi va fi locul”, a spus Toader.

Tudorel Toader a arătat că documentele din domeniul Justiţiei se păstrează, potrivit legii, timp de 90 de ani. „În documentele alea sunt consacrate drepturile cetăţenilor, indiferent dacă au trecut sau prin penitenciar. Documentele trebuie să fie păstrate în mediu corespunzător, oamenii să aibă acces facil la ele. Astăzi dacă mergeţi la instituţii, la parchete, veţi vedea că multe dintre aceste documente sunt depozitate la subsol sau în spaţii neadecvate. Şi ocupă şi spaţiul necesar magistraţilor. La nivelul Ministerului Justiţiei am solicitat instituţiilor şi parchetelor apriximativ cam caţi metri liniari au dânşii. Am primit răspunsurile şi a rezultat că în ţară avem aproximativ 473 de kilometri de arhivă. Să nu uităm că în 90 de ani, spaţiul de depozitare tot creşte, de aceea trebuie să depozităm documentele în spaţii corespunzătoare”, a mai declarat ministrul Justiţiei.