Evenimentul Zilei > Monden > Tudor Vornicu, o legendă a Televiziunii Române. Lui îi datorăm ”Cerbul de Aur”
Tudor Vornicu, o legendă a Televiziunii Române. Lui îi datorăm ”Cerbul de Aur”

Tudor Vornicu, o legendă a Televiziunii Române. Lui îi datorăm ”Cerbul de Aur”

Tudor Vornicu este o legendă a Televiziunii Române. În tinerețe a fost sportiv, apoi gazetar. Datorită lui avem Festivalul ”Cerbul de Aur” și cele mai frumoase Revelioane din comunism.

Tudor Vornicu este prea puțin cunoscut de cei născuți după 1989, dar el ar trebui omagiat pentru emisiunile faimoase din comunism și pentru Festivalul ”Cerbul de Aur”, de la Brașov. Tudor Vornicu a fost mai întâi gazetar, apoi comentator sportiv la radio şi remarcabil realizator de programe TV. El are merite uriașe în modernizarea Televiziunii Române şi la realizarea unor emisiuni de divertisment extrem de appreciate în vremurile cenușii din comunism.

În tinereţe a practicat rugby, la echipa bucureşteană Pandurii Tudor Vladimirescu, atletism – probe de viteză şi obstacole – şi tir. Șansa lui vine la 33 de ani (1959) când este numit ataşat cultural la Ambasada României din Paris.

Acolo participă, ca ziarist, la mari evenimente culturale internaţionale. A transmis, de la faţa locului, momentul în care Charles de Gaulle devenea cel de-al 18-lea preşedinte francez. A relatat în direct despre vizita lui Nikita Hruşciov, succesorul lui Stalin, la Paris şi a intrat în contact cu mari nume ale lumii artistice şi culturale occidentale.

Tudor Vornicu, o legendă a Televiziunii Române. Lui îi datorăm ”Cerbul de Aur

Este rechemat de la Paris (1965) şi este numit şef al redacţiei Actualităţi a Televiziunii Române. Contribuția lui Tudor Vornicu la modernizarea postului unic de televiziune a fost consistent și recunoscută. După model francez, Tudor Vornicu a realizat mai multe emisiuni de divertisment, magazine culturale şi programe de tip variete. A fost director coordonator al Festivalului Cerbul de Aur.

A realizat o mulțime de emisiuni „Album duminical”, „Post Meridian”, „Gala Desenului Animat”, „Cum vă place?” sau „Parada duetelor”. Multe Revelioane de succes au fost realizate de Tudor Vornicu, la care au participat ani la rând, cei mai importanţi artişti ai ţării.

La 20 iulie 1969, a transmis în direct la televiziune, alături de Andrei Bacalu și Ion Petru, unul dintre cele mai importante evenimente, primul pas al omului pe Lună. A realizat interviuri de excepţie realizate cu mari personalități ale vremurilor: Charles de Gaulle, Tudor Arghezi, Ion Popescu Gopo, Corneliu Coposu și mulți alții.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.