Tudor Chirilă: "Lumea o să regrete Vama Veche la nesfârşit"

Tudor Chirilă: "Lumea o să regrete Vama Veche la nesfârşit"

După ce a atras atenţia ziariştilor europeni cu piesa "Sarkozy vs Gipsy", artistul pregăteşte un nou album. Tudor îşi aminteşte cu nostalgie şi de perioada Vama Veche.

Chiar şi jumătate de oră de repetiţii este suficientă pentru ca băieţii de la Vama să convingă de perfecţionismul lor. L-am găsit pe Tudor Chirilă la Sala Palatului, dând indicaţii şi căutând soluţii pentru ca, într-un final, piesa la care lucrau să iasă bine.

"Repetăm pentru noul album, care sper să iasă până în februarie - martie. Am înregistrat în studio doar primul single, "Cântec de găsit". Apoi ne-am oprit la "Sarkozy versus Gypsy", care a făcut furori mai mult prin Franţa şi Italia decât pe la noi. Piesa, însă, nu va intra pe noul disc, pentru că e un proiect diferit. Încercăm să facem vreo 17 piese, din care să rămână 12-14", a povestit Tudor Chirilă pentru Evz.

Totodată, artistul a deschis puţin cutia cu amintiri, explicând ce mai înseamnă, azi, pentru el, Vama Veche. Nu înainte de a mai spune câte ceva despre noul material discografic. "Pentru noul album nu am încă titlu. Am versuri doar pentru două piese, una în engleză - se numeşte "Break Up", şi una în română - "Departe". Aceasta din urmă vorbeşte de încercarea unui om de a se regăsi în natură, departe de oraş. În general, preiau titlul albumului din versurile anumitor piese. Dacă ne referim la Vama Veche, titlul albumului "Nu am chef azi", de exemplu, vine de la primul vers al piesei cu acelaşi nume.

Ne puteți urmări și pe Google News

"E din ce în ce mai puţină poezie în muzică"

Între două indicaţii, Tudor Chirilă deplânge faptul că muzica de azi nu mai înseamnă educaţie. Se bucura că trupa Vama Veche "a devenit un mit şi că lumea o s-o regrete la nesfârşit". "Înainte, dacă nu citeai o carte, puteai primi ceva educaţie de la muzica lui Pink Floyd, de la Queen. E din ce în ce mai puţină poezie în muzică şi nu ştiu dacă e bine. Eu aleg să mă gândesc mult la versuri cu mesaj", adaugă el.

Cât despre nostalgia celor ce au crescut cu piese ca "Nu am chef azi" sau "Fericire în rate", Tudor ridică din umeri: "Asta e!". "Vama Veche a rămas un mit şi lumea o s-o regrete la nesfârşit. E mai important că "am murit în glorie" şi nu am ajuns în situaţia în care să nu ne dăm seama de vreo posibilă degradare muzicală. Cred că ar trebui să treacă foarte mult timp până să ne gândim să urcăm din nou împreună pe scenă. În momentul de faţă eu nu aş fi pregătit să fac asta", a explicat Tudor Chirilă.

"Cântăm în continuare piesele Vama Veche, pentru ca sunt o moştenire pe care o ducem mai departe. Dar Vama e altceva, nu e Vama Veche. Fanii Vama Veche din generaţia noastră sunt supăraţi pentru că e foarte urât ca cineva să-ţi ia amintirile.Iar faptul că noi ne-am despărţit e ca şi cum lor li s-ar fi luat amintirile", spune Tudor. "Eu nu vreau să mai scriu o dată "Nu am chef azi", pe alte versuri. M-aş plafona, nu m-aş simţi bine. Îmi asum acest risc. Oamenii trebuie să facă o diferenţă acum şi să nu considere că Tudor Chirilă era singur în Vama Veche. Acolo erau cinci oameni. Dacă am încerca acum să facem ce făceam atunci ar fi şi mai rău, ar fi un fals şi cred că e mai important să fii autentic. Cel mai jenant şi cel mai degradant ar fi să încep să mă copiez pe mine de acum 10 ani. Nu e productiv. Important e că mai cântăm. Poate pentru generaţia de acum cântecele Vama Veche nu sunt importante. Poate ei regăsesc un mesaj mai important, mai interesant, în "Cârtiţa" sau în "Dumnezeu nu apare la ştiri"", completează el.

Pe 2 decembrie Chirilă va cânta cu trupa în Galaţi, iar pe 9 decembrie în clubul bucureştean Tribute. Pe 6 decembrie, artistul va juca la Cluj în "O lume pe dos", spectacol de teatru în regia Iarinei Demian. <object height="385" width="480"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gn1yiMm1Y0A?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/gn1yiMm1Y0A?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="385" width="480"></embed></object>