Detalii incendiare legate de operațiunea forțelor americane care s-a soldat cu uciderea liderului  grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, au fost făcute publice de Pentagon.

În cadrul unei conferințe de presă a fost prezentată o înregistrare video declasificată care surprinde trupele speciale americane pătrunzând în interiorul  complexului  unde se ascundea şeful grupării jihadiste.

În imaginile prezentate de Pentagon se pot vedea zece persoane care , în noaptea de sâmbătă spre duminică, se apropie de  complexul din Barisha, un sat din nord-vestul Siriei.

Potrivit  generalului Kenneth McKenzie, trupele speciale au omorât patru femei,  care aveau veste cu explozibil ,  şi un bărbat în timpul atacului complexului,  dar și un număr necunoscut de alți luptători, după ce ei au tras asupra unor elicoptere americane care luau parte la acțiune, relatează BBC.

Generalul McKenzie a precizat că forțele americane au luat în custodie un număr de 11 copii gășiţi în clădire, informând că atunci când Abu Bakr al-Baghdadi s-a aruncat în aer au murit doi copii, şi nu trei, aşa cum s-a vehiculat.

McKenzie nu a dorit să dea detalii despre ultimele momente trăite de liderul jihadist, afirmând însă că al-Baghdadi „s-a târât într-o gaură împreună cu doi copii şi s-a detonat”. Generalul a evitat să confirme declarația făcută de președintele Trump, potrivit căruia liderul ISIS plângea ca un copil în timp ce fugea.

După ce al-Baghdadi s-a omorât,  trupele speciale au luat bucățile din corpul şefului grupării Stat Islamic, ele fiind folosite în analiza ADN pentru confirmarea identității cadavrului, după care au fost aruncate în mare în termen de 24 de ore, în conformitate cu legile războiului, a spus generalul McKenzie.

Trupele americane  au găsit o cantitate importantă de documente şi alte materiale înainte de  dărâma complexul , care în prezent  arată „cam ca o parcare cu gropi mari”., evitând astfel ca acesta să se tranforme într-un loc de pelerinaj.

McKenzie a mai spus că un câine militar a avut  un rol-cheie în acțiune, el fiind afectat de cablurile electrice din tunel care au ieșit la suprafață când Al-Baghdadi a detonat bombă.