Cea mai mare fraudă din istoria Vietnamului. Un cunoscut dezvoltator imobiliar, condamnat la moarte

Cea mai mare fraudă din istoria Vietnamului. Un cunoscut dezvoltator imobiliar, condamnat la moarte Sursa foto Dreamstime

Un tribunal din Vietnam a condamnat-o joi la moarte pe Truong My Lan, o dezvoltatoare imobiliară, pentru rolul jucat într-o fraudă financiară de 304 trilioane de dong (12,46 miliarde de dolari), cea mai mare din istoria ţării.

Truong My Lan, condamnată la moarte

Truong My Lan, preşedinta dezvoltatorului imobiliar Van Thinh Phat Holdings Group, a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, mită şi încălcări ale reglementărilor bancare, la finalul unui proces în oraşul Ho Chi Minh, principalul hub de afaceri al ţării.

Procesul este parte a campaniei anticorupţie pe care liderul Partidului comunist, Nguyen Phu Trong, a promis-o de ani întregi. Campania, numită „furnalul incadescent”, a dus la punerea sub acuzare sau înlăturarea a sute de oficiali de stat de rang înalt sau de bogătași.

truong my lan

Sursa foto Youtube

În 2022, bursa din Vietnam a înregistrat o pierdere de 40 de miliarde de dolari după o serie de mari arestări în lumea corporaţiilor, afectând încrederea investitorilor într-un moment dificil pentru economia țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Truong My Lan, apel împotriva verdictului

Truong My Lan şi complicii ei au fost acuzaţi de sifonarea a peste 304 trilioane de dong de la Joint Stock Commercial Bank (SCB) din Saigon, pe care ea o controla prin zeci de intermediari, au spus investigatorii.

Între începutul lui 2018 şi octombrie 2022, când statul vietnamez a salvat banca SCB, dezvoltatoarea imobiliară şi-a însuşit mari sume de bani aranjând credite ilegale către companii fantomă, au mai menţionat anchetatorii. O rudă a acesteia a declarat că lucrurile nu vor rămâne așa și că Truong va face apel împotriva verdictului, potrivit Reuters.

condamnat la moarte

Sursa foto Arhiva EVZ

A fost protejată de personaje puternice

David Brown, un oficial pensionat al Departamentului de Stat al SUA cu o experiență bogată în Vietnam, crede că Truong My Lan a reușit să continue atât de mult timp cu presupusa fraudă pentru că a fost protejată de personaje puternice, care au dominat afacerile și politica din orașul Ho Chi Minh.

El consideră că ar putea fi vorba despre o încercare de a reafirma autoritatea Partidului Comunist asupra culturii de afaceri libere din sudul țării. „Ceea ce Nguyen Phu Trong și aliații săi din partid încearcă să facă este să recâștige controlul asupra Saigonului, sau cel puțin să împiedice alunecarea acestuia”, spune Brown.